Zapečené mäsové guľky
Foto: lemonova
Tento recept nie je presný, pretože som naň šla spôsobom: "čo chladnička dala" :-)) Všetkým nám však veľmi chutil, preto ho ukladám aj Zobraziť celý popisTento recept nie je presný, pretože som naň šla spôsobom: "čo chladnička dala" :-)) Všetkým nám však veľmi chutil, preto ho ukladám aj sem. Inšpirovala ma jedna reštaurácia v Anglicku, v ktorej som si raz dala podobné "meatballs".
porcie
príprava
na 160 °C
Suroviny
400 g mleté |
|
1 ks |
|
hrsť |
|
120 - 150 g |
|
1 ks menšia |
|
2 - 3 strúčiky |
|
(nemusí byť) |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
(na obalenie) |
|
|
|
Na paradajkovú omáčku: | |
500 ml |
|
|
|
|
|
podľa chuti |
|
1,5 - 2 PL |
|
podľa chuti |
|
|
|
Na bešamelovú omáčku: | |
300 ml |
|
podľa potreby |
|
2 PL |
|
štipka |
|
|
Postup
-
1
Najprv si môžete pripraviť rajčinovú omáčku a ryžu, ktoré môžu chvíľu "počkať". Omáčka: na olivovom oleji si speníte na drobno nakrájanú cibuľu. Zalejete passatou, pridáte pretlačený cesnak, cukor, bazalku a soľ podľa vašej chuti. Necháte len zovrieť a môžete hneď odstaviť. Ryžu len dajte uvariť do posolenej vody s kvapkou oleja, kým nezmäkne.
- 2
Mäsové guľky: Mleté mäso posoľte, pridajte, mleté čierne korenie, bazalku, mletú rascu, najemno postrúhaný čedar - cca 90 gramov (zvyšok si nechajte na posypanie), vajíčko, ryžu, najemno nakrájanú cibuľu a pretlačený cesnak (prípadne kúsok nadrobno nasekanej slaniny). Dobre premiešajte. Tvarujte guľky asi o veľkosti ping-pongovej loptičky. Množstvo mäsa je iba môj odhad. Mali by vyjsť cca 4 porcie, čiže okolo 16 - 18 loptičiek. Mäsové guľky obaľte v múke a prudko opečte na olivovom oleji. Poukladajte ich do vymastenej zapekacej misy.
- 3
Pripravte si bešamel - postupujte podľa svojich osvedčených postupov. Ja som si vymiešala asi 2 polievkovej lyžice múky v mlieku, pridala muškátový orech, štipku soli, uvarila som puding a po odstavení primiešala dve lyžice masla. Je lepšie, ak je bešamel redší. Riaďte sa svojim skúsenosťami.
- 4
Mäsové guľky najprv zalejte rajčinovou omáčkou. Ak máte omáčky priveľa, odložte si ju na neskôr, bude sa vám hodiť na cestoviny a pod. Omáčky by malo byť asi toľko, aby sa v nej guličky úplne "neutopili" ;-) Potom nalejte bešamel, prikryte alobalom a dajte piecť na miernu teplotu do rúry. Odporúčam cca 160 °C. Asi po pol hodine posypte zvyšným čedarom a zapekajte ešte cca 15 minút. Ku guličkám sa hodia široké rezance, ale ak nie ste milovníkmi talianskeho štýlu, pokojne si ako prílohu dajte zemiaky. Dobrú chuť :-)
Tiež mäsové guľky:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu