Mäsové guľky
Mäsové guľky

Zapečené mäsové guľky

lemonova - fotkalemonova, 18. decembra 2022
Zapečené mäsové guľky
Foto: lemonova

Tento recept nie je presný, pretože som naň šla spôsobom: "čo chladnička dala" :-)) Všetkým nám však veľmi chutil, preto ho ukladám aj Zobraziť celý popisTento recept nie je presný, pretože som naň šla spôsobom: "čo chladnička dala" :-)) Všetkým nám však veľmi chutil, preto ho ukladám aj sem. Inšpirovala ma jedna reštaurácia v Anglicku, v ktorej som si raz dala podobné "meatballs".

4
porcie
130 minút
príprava
45 minút
na 160 °C

Suroviny

400 g mleté
1 ks
hrsť
120 - 150 g
1 ks menšia
2 - 3 strúčiky
(nemusí byť)
podľa chuti
podľa chuti
podľa chuti
podľa chuti
 (na obalenie)
Na paradajkovú omáčku:
500 ml
podľa chuti
1,5 - 2 PL
podľa chuti
Na bešamelovú omáčku:
300 ml
podľa potreby
2 PL
štipka




Postup

  1. 1

    Najprv si môžete pripraviť rajčinovú omáčku a ryžu, ktoré môžu chvíľu "počkať". Omáčka: na olivovom oleji si speníte na drobno nakrájanú cibuľu. Zalejete passatou, pridáte pretlačený cesnak, cukor, bazalku a soľ podľa vašej chuti. Necháte len zovrieť a môžete hneď odstaviť. Ryžu len dajte uvariť do posolenej vody s kvapkou oleja, kým nezmäkne.

  2. 2

    Mäsové guľky: Mleté mäso posoľte, pridajte, mleté čierne korenie, bazalku, mletú rascu, najemno postrúhaný čedar - cca 90 gramov (zvyšok si nechajte na posypanie), vajíčko, ryžu, najemno nakrájanú cibuľu a pretlačený cesnak (prípadne kúsok nadrobno nasekanej slaniny). Dobre premiešajte. Tvarujte guľky asi o veľkosti ping-pongovej loptičky. Množstvo mäsa je iba môj odhad. Mali by vyjsť cca 4 porcie, čiže okolo 16 - 18 loptičiek. Mäsové guľky obaľte v múke a prudko opečte na olivovom oleji. Poukladajte ich do vymastenej zapekacej misy.

  3. 3

    Pripravte si bešamel - postupujte podľa svojich osvedčených postupov. Ja som si vymiešala asi 2 polievkovej lyžice múky v mlieku, pridala muškátový orech, štipku soli, uvarila som puding a po odstavení primiešala dve lyžice masla. Je lepšie, ak je bešamel redší. Riaďte sa svojim skúsenosťami.

  4. 4

    Mäsové guľky najprv zalejte rajčinovou omáčkou. Ak máte omáčky priveľa, odložte si ju na neskôr, bude sa vám hodiť na cestoviny a pod. Omáčky by malo byť asi toľko, aby sa v nej guličky úplne "neutopili" ;-) Potom nalejte bešamel, prikryte alobalom a dajte piecť na miernu teplotu do rúry. Odporúčam cca 160 °C. Asi po pol hodine posypte zvyšným čedarom a zapekajte ešte cca 15 minút. Ku guličkám sa hodia široké rezance, ale ak nie ste milovníkmi talianskeho štýlu, pokojne si ako prílohu dajte zemiaky. Dobrú chuť :-)

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia