Jahňacie špízy
Jahňacie špízy

Špízy z jahňacieho stehna so zeleninou a s bylinkovou salsou

Marcel Ihnačák
šéfkuchár, dnes 13:00
Špízy z jahňacieho stehna so zeleninou a s bylinkovou salsou
Foto: Kuchyňa Lidla
6
porcií
50 (+ marinovanie) minút
príprava

Suroviny

Špízy:
1,5 kg
1 ks
 čerstvá
9 strúčikov
1 ks
2 ks
2 ks
2 PL
1,5 kg
 čerstvý
Salsa:
2 ks
1 strúčik
1 ks
1 krajec (striedka)
 čerstvá
 čerstvá
1 ks
1/2 ks




Postup

  1. 1

    Mäso očistíme, nakrájame na menšie kúsky, preložíme do misy, pokvapkáme olejom, ochutíme soľou a korením, kôrou z citróna, nasekanou bazalkou a 4 strúčikmi cesnaku nakrájanými na plátky. Premiešame, prikryjeme alobalom a necháme marinovať v chladničke, ideál­ne do ďalšieho dňa.

  2. 2

    Baklažán ošúpeme a nakrájame ho na podobné kocky ako mäso, osolíme, okoreníme.

  3. 3

    Papriky nakrájame na menšie kúsky, červenú cibuľu na mesiačiky.

  4. 4

    Na drevené špajdle postupne napichávame mäso, baklažán, papriku a cibuľu, kým spracujeme všetky suroviny. Opekáme na rozpálenej panvici s olejom. Pred koncom pridáme maslo a panvicu zakryjeme alobalom.

  5. 5

    Zemiaky nakrájame na mesiačiky, osolíme, okoreníme, pridáme rozmarín a nasekané 4 strúčiky cesnaku. Premiešame, preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme v rúre vyhriatej na 200 °C približne 30 minút do zlatohneda.

  6. 6

    Salsa: V mise zmiešame nastrúhané kyslé uhorky, strúčik cesnaku, nadrobno nakrájanú červenú cibuľu, striedku z chleba, bazalku a mätu. Prilejeme olej, osolíme a okoreníme. Ochutíme nasekanou štipľavou papričkou a šťavou z citróna.

  7. 7

    Špízy servírujeme s pečenými zemiakmi a so salsou.

Diskusia k receptu