Jahňacie špízy

Špízy z jahňacieho stehna so zeleninou a s bylinkovou salsou

Autor receptu: redakcia

6
porcií
50 (+ marinovanie) minút
príprava

Postup

  1. Mäso očistíme, nakrájame na menšie kúsky, preložíme do misy, pokvapkáme olejom, ochutíme soľou a korením, kôrou z citróna, nasekanou bazalkou a 4 strúčikmi cesnaku nakrájanými na plátky. Premiešame, prikryjeme alobalom a necháme marinovať v chladničke, ideál­ne do ďalšieho dňa.
  2. Baklažán ošúpeme a nakrájame ho na podobné kocky ako mäso, osolíme, okoreníme.
  3. Papriky nakrájame na menšie kúsky, červenú cibuľu na mesiačiky.
  4. Na drevené špajdle postupne napichávame mäso, baklažán, papriku a cibuľu, kým spracujeme všetky suroviny. Opekáme na rozpálenej panvici s olejom. Pred koncom pridáme maslo a panvicu zakryjeme alobalom.
  5. Zemiaky nakrájame na mesiačiky, osolíme, okoreníme, pridáme rozmarín a nasekané 4 strúčiky cesnaku. Premiešame, preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme v rúre vyhriatej na 200 °C približne 30 minút do zlatohneda.
  6. Salsa: V mise zmiešame nastrúhané kyslé uhorky, strúčik cesnaku, nadrobno nakrájanú červenú cibuľu, striedku z chleba, bazalku a mätu. Prilejeme olej, osolíme a okoreníme. Ochutíme nasekanou štipľavou papričkou a šťavou z citróna.
  7. Špízy servírujeme s pečenými zemiakmi a so salsou.