Kráľovné vianočného pečenia:
Prečo sa v decembri všetko točí okolo vanilky a škorice?

Veronika Lucáková, dnes 06:00     6 minút čítania

Aj ten najjednoduchší recept zrazu chutí luxusne, keď dostane štipku škorice alebo zrniečka pravej vanilky. Mäkká sladká vôňa vanilky a hrejivý dotyk škorice vytvoria v kuchyni atmosféru, ktorú si každý pamätá. Prečo sú tieto koreniny nepostrádateľné?



Foto: Shutterstock

Vanilka a škorica dokážu jedlám dodať hĺbku, vrstvy vône aj nostalgický pocit domova. Sú to ingrediencie, ktoré v receptoch nepotrebujú veľa – už štipka dokáže zmeniť výsledok.

Sladká vôňa vanilky

Vanilka v sebe nesie stovky jemných aromatických látok, ktoré skvelo spolupracujú s chuťou masla, cukru, orieškov či karamelu. Dokáže zjemniť ostrú sladkosť cukru, dodáva maslovým cestám hĺbku, pozdvihne aj chuť čokolády.



Foto: Shutterstock

Vanilka je po šafrane druhou najdrahšou koreninou na svete. Jej pestovanie je veľmi náročné, lebo každý kvet vanilky kvitne iba jeden jediný deň v roku. Vtedy ho treba ručne opeliť. Táto úžasná korenina obsahuje viac ako 200 aromatických látok. Preto je jej chuť taká komplexná. Zrenie vanilkových strukov trvá aj 8 – 9 mesiacov. Po zbere vanilkové struky ešte dozrievajú a fermentujú. Kvalitný vanilkový struk by mal byť mäkký, ohybný a lesklý. Keď je struk suchý a lámavý, býva už starý.

Vanilková aróma pôsobí ukľudňujúco na nervový systém a znižuje stres. Syntetický vanilín, ktorý sa používa do vanilínového cukru alebo do sladkostí, napodobňuje len jednu jedinú arómu z viac ako dvoch stoviek pravej vanilky.

















Hrejivý dotyk škorice

Jemne pikantná škorica okamžite vyvolá spomienky na varené víno, jablkové koláče či punč. Aj preto je takým typickým symbolom zimných trhov. Výborne sa kombinuje s jablkami, orechmi, maslovými cestami ale aj s čokoládou. Na trhu sú dva druhy škorice, cejlónska a tiež škorica Cassia (čínska). Tá cejlónska je aromaticky komplexnejšia a jemnejšia. Cassia je lacnejšou verziou tej cejlónskej a býva ostrejšia a horkastejšia.



Foto: Shutterstock

Možno neviete, že škorica je vlastne vnútorná kôra stromu, ktorá sa necháva vysušiť do roliek. Pravá cejlónska škorica obsahuje menej kumarínu, látky, ktorá vo veľkom množstve nie je pre ľudský organizmus prínosná. V minulosti patrila voňavá škorica medzi luxusný tovar a platilo sa ňou. Jej aróma stimuluje trávenie a pomáha lepšie spracovať sladké jedlá. V starovekom Egypte sa využívala aj ako prírodný konzervant.













Prečo ich tak milujeme?

Nie je to náhoda. Vanilka a škorica v nás vyvolávajú taký hrejivý pocit už svojou vôňou a keď sa pridá ešte chuť na jazyku, naše telo si ich podvedome spája s útulnosťou. Výborne fungujú s maslom, orechmi a rôznymi druhmi cesta, prepožičiavajú dezertom slávnostný charakter. Čo je pre nás extra dôležité, vydržia arómu aj počas dlhšieho pečenia. A vo dvojici chutia ešte lepšie. Vanilka zaoblí hrany, škorica pridá korenistý dotyk.



Foto: Shutterstock

Malé triky

Vanilkové struky skladujte v dobre uzatvorenej nádobe, lebo inak vysychajú. Struky, z ktorých ste už vyškrabali dreň, nevyhadzujte, vložte ich do uzatváracieho pohára s cukrom, nádherne ho prevoňajú. Tiež ich môžete vyvariť v mlieku alebo smotane pri príprave pudingov či krémov.

Škoricu kupujte radšej v menšom množstve, lebo jej aróma postupne slabne. Pri kombinácii so silnými chuťami, ako sú čokoláda alebo káva, pridajte škorice o trochu viac.



ANKETA: Používate doma na pečenie dreň z vanilkového struku?

50,0%



50,0%







Diskusia k článku










TOPlist