Kuracie špízy
Kuracie špízy

Kuracie satay s arašidovou omáčkou

Jarmila Horváthová
mesačník Varecha, dnes 16:00
Kuracie satay s arašidovou omáčkou
Foto: Shutterstock

Kuracie mäso na špíze je obľúbeným jedlom v celej juhovýchodnej Ázii. Dostanete ho kúpiť v stánkoch, ak chcete niečo rýchle, ale je aj Zobraziť celý popisKuracie mäso na špíze je obľúbeným jedlom v celej juhovýchodnej Ázii. Dostanete ho kúpiť v stánkoch, ak chcete niečo rýchle, ale je aj na jedálnom lístku každej reštaurácie.

4
porcie
30 (+ marinovanie) minút
príprava

Suroviny

800 g
2 PL
1 strúčik
1 cm
1 PL
Omáčka:
1 ks (stredne veľká)
2 strúčiky
1 cm
150 g
1 plechovka (nesladené)
200 ml (alebo kurací)
1 ČL (Sambal Oelek)
1/2 ČL
2 PL



Postup

  1. 1

    Kuracie prsia nakrájame na prúžky a v tvare vĺn ich napichneme na špízy. Zo sójovej omáčky, prelisovaného cesnaku, nastrúhaného zázvoru a z limetkovej šťavy pripravíme marinádu a zalejeme ňou mäso. Necháme odstáť v chladničke aspoň 2 hodiny, pokojne aj cez noc.

  2. 2

    Arašidová omáčka: na omáčku speníme nasekanú cibuľu, nakrájaný cesnak a zázvor na troche oleja. Pridáme arašidové maslo a vymiešame do krémova. Prilejeme kokosové mlieko, no už nenecháme variť.

  3. 3

    Pridávame vývar, kým nedosiahneme požadovanú konzistenciu – omáčka by nemala byť príliš riedka. Vmiešame sójovú omáčku a rímsku rascu, čili pastu pridávame podľa chuti.

  4. 4

    Krátko premixujeme ponorným mixérom, omáčka by nemala byť úplne hladká.

  5. 5

    Mäso môžeme pripraviť jedným z týchto spôsobov – ugrilovať na drevenom uhlí alebo piecť v rúre vyhriatej na 200 asi 15 minút, alebo jednoducho opiecť na nepriľnavej panvici s trochou oleja. Kuracie špízy podávame s arašidovou omáčkou.

Diskusia k receptu