Kuracie satay s arašidovou omáčkou
mesačník Varecha, dnes 16:00

Foto: Shutterstock
Kuracie mäso na špíze je obľúbeným jedlom v celej juhovýchodnej Ázii. Dostanete ho kúpiť v stánkoch, ak chcete niečo rýchle, ale je aj Zobraziť celý popisKuracie mäso na špíze je obľúbeným jedlom v celej juhovýchodnej Ázii. Dostanete ho kúpiť v stánkoch, ak chcete niečo rýchle, ale je aj na jedálnom lístku každej reštaurácie.
porcie
príprava
Suroviny
800 g |
|
2 PL |
|
1 strúčik |
|
1 cm |
|
1 PL |
|
Omáčka: | |
1 ks (stredne veľká) |
|
2 strúčiky |
|
1 cm |
|
150 g |
|
1 plechovka (nesladené) |
|
200 ml (alebo kurací) |
|
1 ČL (Sambal Oelek) |
|
1/2 ČL |
|
2 PL |
|
Postup
-
1
Kuracie prsia nakrájame na prúžky a v tvare vĺn ich napichneme na špízy. Zo sójovej omáčky, prelisovaného cesnaku, nastrúhaného zázvoru a z limetkovej šťavy pripravíme marinádu a zalejeme ňou mäso. Necháme odstáť v chladničke aspoň 2 hodiny, pokojne aj cez noc.
- 2
Arašidová omáčka: na omáčku speníme nasekanú cibuľu, nakrájaný cesnak a zázvor na troche oleja. Pridáme arašidové maslo a vymiešame do krémova. Prilejeme kokosové mlieko, no už nenecháme variť.
- 3
Pridávame vývar, kým nedosiahneme požadovanú konzistenciu – omáčka by nemala byť príliš riedka. Vmiešame sójovú omáčku a rímsku rascu, čili pastu pridávame podľa chuti.
- 4
Krátko premixujeme ponorným mixérom, omáčka by nemala byť úplne hladká.
- 5
Mäso môžeme pripraviť jedným z týchto spôsobov – ugrilovať na drevenom uhlí alebo piecť v rúre vyhriatej na 200 asi 15 minút, alebo jednoducho opiecť na nepriľnavej panvici s trochou oleja. Kuracie špízy podávame s arašidovou omáčkou.
Tiež kuracie špízy:
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu