Špargľová polievka

Špargľový krém s tvarohom a jablkom

Autor receptu: redakcia

5
porcií
40 (+ lúhovanie) minút
príprava
45 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Nakrájanú cibuľu, cesnak a nakrájanú zelenú špargľu orestujeme na masle. Podlejeme bielym vínom, pridáme tymian a čakáme, kým sa alkohol z vína odparí. Prilejeme 1,5 l horúceho zeleninového vývaru, privedieme do varu. Potom prilejeme kyslú smotanu, kravské a kozie mlieko a necháme opäť prevrieť.
  2. Pridáme koreniny, krátko povaríme, asi 15 minút, odstavíme z ohňa, dochutíme medom a sójovou omáčkou. Nakoniec pridáme citrónovú šťavu a ryžový ocot.
  3. Ako posledný vložíme do polievky baby špenát. Potom polievku rozmixujeme a prepasírujeme cez jemné sitko.
  4. Na tvarohovú penu (espuma) na masle speníme nakrájanú šalotku s tymianom, podlejeme bielym vínom, ktoré necháme odpariť. Zalejeme smotanou, dochutíme soľou, korením, necháme zovrieť a odstavíme. Po odstavení pridáme tvaroh, necháme odstáť, precedíme cez jemné sito a ponorným mixérom rozmixujeme.
  5. Pripravíme si transparentné jablko. Jablko nakrájame na veľkosť 1x1 cm. Cukor s vodou vyvaríme na cukrový sirup a pridáme kurkumu. Kocky jablka vložíme do vákuovacieho vrecúška, zalejeme studeným cukrovým sirupom, zavákuujeme a necháme lúhovať 24 hodín. Jablká musia ostať chrumkavé a transparentné.
  6. Polievku servírujeme s tvarohovou penou a kúskami jablka.