Jarná špargľová polievka s parmezánovými krutónmi bez lepku
Foto: novalim
Jarná špargľová polievka je výborné sezónne jedlo, ktoré treba určite vyskúšať. Pripravte si ju napríklad na víkend, výborne chutí
doplnená o bezlepkové krutóny, Zobraziť celý popisJarná špargľová polievka je výborné sezónne jedlo, ktoré treba určite vyskúšať. Pripravte si ju napríklad na víkend, výborne chutí
doplnená o bezlepkové krutóny, ktoré sme si pripravili z nášho bezgluténového chleba svetlého. Poďme sa teda do toho spolu
pustiť.
Zdroj: www.novalim.sk
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
1 zväzok (asi 15 stoniek) |
|
1/3 ks |
|
1 ks |
|
1 ks |
|
2 hrste (mrazený) |
|
trochu (nasekaná) |
|
1 strúčik |
|
1 PL |
|
1 PL |
|
1/4 ČL |
|
štipka |
|
1 PL |
|
1 ČL |
|
|
|
|
|
Na krutóny: | |
1 bal. |
|
asi 100 ml |
|
2 PL strúhaný |
|
podľa chuti |
|
Na dokončenie: | |
(uvarené na hniličku) |
|
(do chrumkava opečené plátky) |
|
Postup
-
1
Zo špargle odrežeme drevnaté konce stoniek a len od polovice dolu ich ošúpeme škrabkou. Odrežeme hlávky a tie odložíme na bok. Zvyšnú špargľu nakrájame na malé kúsky. Umytý pór, pažítku, očistený petržlen a zemiak nakrájame nadrobno.
- 2
V hrnci roztopíme maslo a minútku na ňom orestujeme pór spolu s rascou. Pridáme nadrobno nakrájaný cesnak a pažítku a opäť minútku restujeme za stáleho miešania. Pridáme všetku ostatnú zeleninu aj s hráškom, dobre premiešame a zalejeme asi 1,5 litrom vriacej vody z kanvice (urýchli to proces varenia). Varíme asi 20-25 minút, kým všetka zelenina zmäkne.
- 3
Po dovarení polievku rozmixujeme ponorným mixérom a dochutíme citrónovou šťavou, štipkou mletého muškátového orieška, soľou a medom (áno medom – polievke dodá tú správnu vyváženú chuť).
- 4
Bezlepkový svetlý chlebík si nakrájame na malé kocky a v mise premiešame s olivovým olejom, ktorý sme rozmixovali s postrúhaným parmezánom. Poukladáme na plech vystlaný s papierom na pečenie a dáme piecť do rúry na 200 °C približne na 10 minút, kým je chlebík zlatavý a chrumkavý.
- 5
Odloženú špargľu opečieme teraz na rozpálenom olivovom oleji, osolíme a okoreníme. Polievku nalejeme do misiek, pridáme uvarené vajíčko, opečenú slaninku a restovanú špargľu. Špargľová polievka nám najlepšie chutí s parmezánovými krutónmi bez lepku.
Tiež Špargľová polievka:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu