Slivkový koláč
Slivkový koláč

Slivkový koláč s bielkovo-mandľovým snehom fotorecept

elenas - fotkaelenas, 4. septembra 2019
Slivkový koláč s bielkovo-mandľovým snehom (fotorecept)
Foto: elenas

Tento koláč pohladí Vaše chuťové bunky, je veľmi jemný, šťavnatý a lahodný. Jemné kokosové cesto, šťavnaté slivky a mandľová snehová pusinka sa krásne Zobraziť celý popisTento koláč pohladí Vaše chuťové bunky, je veľmi jemný, šťavnatý a lahodný. Jemné kokosové cesto, šťavnaté slivky a mandľová snehová pusinka sa krásne navzájom dopĺňajú. Je jednoducho skvelý.

10
porcií
25 minút
príprava
55 minút
na 180-190 °C

Suroviny

Cesto:
190 g zmäknuté
150 g
1-2 ČL (alebo 1 ČL vanilkového extraktu)
5 ks
5 PL
1 ČL
130 ml
190 g
1 ČL
0,5 KL
Plnka:
600-700 g
2-3 PL
1 ČL
1 PL (alebo zemiakový)
Snehová čiapočka:
5 ks
štipka
1 ČL
200 g
1 ČL
60-70 g (alebo mleté mandle)




Postup

  1. 1

    Mandľové lupienky opečieme na suchej panvici, necháme vychladnúť.

    Slivkový koláč s bielkovo-mandľovým snehom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Zmäknuté maslo vyšľaháme na strednej rýchlosti s cukrom a vanilkovým cukrom alebo vanilkovým extraktom do biela, po jednom pridávame žĺtky, za každým dobré premiešame. Pridáme citrónovú kôru a kokos, premiešame. Múku zmiešame s práškom do pečiva a soľou a polovicu zmesi preosejeme do cesta. Trochu premiešame, pridáme vlažné mlieko a zvyšok múky. Premiešame už len vareškou aby sa suroviny spojili. Vznikne nám jemné cesto.

    Slivkový koláč s bielkovo-mandľovým snehom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Tortovú formu s priemerom 26 cm vystelieme papierom na pečenie (pre ľahšiu manipuláciu s koláčom odporúčam spraviť papierové pásiky aj na boky formy). Cesto dáme do formy a rovnomerne rozotrieme (môžeme rozotrieť trochu viac od stredu ku krajom, aby sa pri pečení nám korpus nevydul). Pečieme vo vyhriatej na 180 °C rúre cca 25 minút (či je to hotové vyskúšame špajdľou, musí byť suchá). Upečený korpus odložíme trochu chladnúť.

    Slivkový koláč s bielkovo-mandľovým snehom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pokiaľ sa mi piekol korpus som pripravila slivky. Slivky som umyla a odkôstkovala a nakrájala na hrubšie mesiačiky. Pridala cukor, vanilkový cukor a škrob, všetko spolu premiešala.

    Slivkový koláč s bielkovo-mandľovým snehom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Potom som pripravila bielkovo-mandľový sneh. Bielky som vymiešala so soľou a citrónovou šťavou do mäkkej peny (šľahať treba začínať pri nízkych otáčkach, potom postupne pridávať). Postupne po lyžiciach som pridávala cukor, zakaždým dobré prešľahala mixérom už pri maximálnej rýchlosti do lesklého tuhého snehu (trvalo to celé asi 10-12 minút). Nakoniec som preosiala do snehu kukuričný škrob (Gustin), trochu ešte premiešala a pridala mandľové lupienky (trochu som ich rozdrvila rukou) a už ľahko zamiešala do snehu vareškou.

    Slivkový koláč s bielkovo-mandľovým snehom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Rúru predhrejeme na 190 °C. Na upečený a trochu vychladnutý korpus vyložíme slivky. Na vrch rozotrieme snehovú čiapočku, lyžicou som urobila ozdobné „vlnky“. Koláč dáme do nižšej časti rúry a pečieme asi 25-30 minút.

    Slivkový koláč s bielkovo-mandľovým snehom (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Upečený koláč necháme asi 30-35 minút chladnúť, potom bočný diel opatrne odstránime a necháme vychladnúť úplne.

    Slivkový koláč s bielkovo-mandľovým snehom (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Môžeme podávať a vychutnávať jemnú a šťavnatú chuť tohto koláča. Dobrú chuť.

    Slivkový koláč s bielkovo-mandľovým snehom (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

farbuska
Vyzerá skvele, radí sa k tvojim doterajším atraktívnym a pritom uskutočniteľným koláčikom (aspoň dúfam, že ho zvládnem). Zároveň oceňujem, že používaš veľa ovocia a nie ťažké maslové a tukové krémy.
2x elenas a haji
elenas
@farbuska (4.9.2019 15:18)

Ďakujem za milý komentár, určite ho zvládneš, je výborný. My mame radšej ovocné koláče, ako krémové, aj keď občas upečiem aj to.
1x haji
haji
Chutný koláč, fotogenický, s radostí bych ochutnala. Velmi dobře zpracovaný postup, při realizaci člověk může porovnávat - hlavně konzistenci. Jen mít slivky. Díky za receptík, třeba se mi podaří dostat se k slivkám.
1x elenas
elenas
@haji (4.9.2019 20:37)

Ďakujem pekne:) Slivky tento rok sa vydarili a je ich veľa, na trhu určite nájdeš.
1x haji
elenas
@cesminaz (5.9.2019 08:14)

Ďakujem za komentík:) Nám veľmi chutil, je veľmi jemný áž sa rozplýva na jazyku.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia