Oslavujeme:
Dnes má Varecha.sk 15 rokov!

Redakcia Varecha.sk, dnes 05:30     7 minút čítania

Máme narodeniny! Všetko to začalo presne pred 15 rokmi, keď 1. októbra 2009 náš kulinársky portál Varecha.sk oficiálne uzrel svetlo sveta. Za ten čas ho naši prispievatelia naplnili desiatkami tisíc receptov a spoločne sme tak vytvorili svojím obsahom unikátny web, ktorý spája ľudí, pre ktorých je varenie vášňou.



Za svoju históriu náš portál zverejnil viac ako 65 500 receptov a Varecha.sk si dlhé roky udržuje pozíciu najväčšieho receptového portálu na Slovensku, okolo ktorého sa sústredila komunita ľudí, ktorí tu pridávajú svoje recepty, objavujú nové kulinárske inšpirácie a zdieľajú kuchárske skúsenosti.

Prvé dni Varechy

Ako to však všetko začalo? Web Varecha.sk sa predstavil verejnosti 1. októbra 2009 po približne 4 mesiacoch príprav, na ktorých pracovali 4 ľudia.

Následnú prevádzku a administráciu stránky mal na starosti dvojčlenný team - redaktorka Sandra Bombošová a autor webu Tomáš Abaffy. Mimochodom, pri zrode projektu bolo v hre niekoľko nápadov na názov webu, ako napríklad aj "Rúra.sk“...

Online receptový portál zaznamenal okamžite veľký úspech, ktorý prekvapil aj samotných jej tvorcov. Hneď prvý deň spustenia následkom obrovského množstva používateľov „padol“ server.

„Záujem sme čakali, ale nie až taký enormne veľký. Bolo to šialené a zároveň neuveriteľne povzbudzujúce,“ spomína historicky prvá adminka Varechy Sandra Bombošová.



Foto: archív Varecha.sk
Takto vyzerala stránka Varecha.sk v prvých dňoch svojej existencie.


Začínali sme s 1500 redakčnými receptami. V súčasnosti je na webe zverejnených viac než 65 500 užívateľských a redakčných receptov.

Naše míľniky

  • Po veľkom úspechu hneď od prvých dní, začala o mesiac na to, v novembri 2009, vychádzať Varecha v tlačenej podobe ako pravidelná piatková príloha v denníka Pravda, ktorá nahradila pôvodnú prílohu nazvanú Recepty.



    Foto: archív Varecha.sk

    Príloha Varecha dodnes vychádza a každý piatok ju nájdete v denníku Pravda.

  • O 8 rokov neskôr, v roku 2017, vznikla naša prvá receptová kniha Sladké pokušenie zostavená z 99 sladkých receptov od používateľov Varecha.sk.



    Foto: archív Varecha.sk

  • A ďalší rok nasledovala druhá, pod názvom 100 slaných a sladkých receptov.

    Foto: archív Varecha.sk

  • 17. decembra 2018 začala vysielať internetová televízia Varecha, kde nájdete videoarchív receptov, ktoré natáčame v našom televíznom štúdiu. TV Varecha môžete sledovať iba cez internet na linke tv.varecha.sk.

  • Ďalšou čerešničkou pod hlavičkou Varechy je krásny farebný mesačník Varecha, ktorého prvé číslo vyšlo v marci 2022 a ktorý vychádza dodnes.



    Foto: archív Varecha.sk
    1. číslo mesačníka Varecha bolo venované Veľkej noci.


  • Varecha teda v súčasnosti funguje nielen ako najväčší slovenský receptový internetový portál, ale zároveň existuje aj v dvoch printových verziách ako mesačník Varecha a príloha denníka Pravda. A to všetko uzatvára tvorivé videoštúdio TV Varecha.

  • A aby našim priaznivcom nič z ich obľúbenej stránky neušlo, od januára 2023 im zasielame najlepšie recepty, rady a inšpirácie priamo do mailovej schránky.



    Foto: archív Varecha.sk

    Pokiaľ náš newsletter ešte neodoberáte, stačí keď jednoducho kliknete na ikonku Odoberať newsletter, ktorú nájdete v každom recepte pod fotografiou jedla a vyplníte potrebné údaje.


    Varecha.sk v číslach

  • viac ako 65 500 zverejnených receptov
  • do kuchárskych kníh na Varecha.sk si používatelia uložili spolu 7,8 milióna receptov
  • najčítanejší recept - Palacinky - takmer 5 miliónov pozretí
  • viac než 10 000 používateľov pridalo aspoň jeden recept
  • najaktívnejšia používateľka izabella929 pridala viac než 1400 receptov, z ktorých čitateľov najviac zaujal jej recept na Stroganov z bravčového mäsa, ktorý má na konte viac ako 400 000 pozretí
  • najkomentovanejší recept - Domáci chlieb bez miesenia - má viac než 600 komentárov
  • takmer 22 000 používateľov pridalo aspoň jeden komentár pod recept
  • viac ako 6540 zverejnených diskusií a najsledovanejšia z nich Chorvátsky recept má na konte viac ako trištvrte milióna prečítaní

    Za náš úspech vďačíme vám

    Za úspechmi našej Varechy stojí množstvo zverejnených receptov od našich používateľov, vďaka ktorým je najväčším receptovým portálom na Slovensku.

    V ďalšom rade za ne vďačíme aj priaznivcom z radov návštevníkov, ktorí si k nám chodia po inšpiráciu.

    Varechu navštívi cez telefón, tablet alebo počítač priemerne 1,3 milióna ľudí mesačne, ktorí si otvoria priemerne 7 až 8 miliónov receptov každý mesiac. Doposiaľ rekordný bol december 2023, tento mesiac náš portál navštívilo 1,47 milióna ľudí, ktorí si spolu pozreli 10 miliónov receptov.

    Tešíme sa, že vďaka vám, našim prispievateľom, používateľom i návštevníkom, je náš portál studnicou výborných receptov a jedným z najnavštevovanejších kulinárskych webov na Slovensku.

    Sme nesmierne hrdí, že naša Varecha existuje najmä vďaka prajným ľuďom, ktorí sa ochotne podelia nielen o svoje recepty, ale aj dobre mienené rady, skúsenosti a vzájomnú podporu.

    Milí prispievatelia, používatelia a návštevníci Varecha.sk, ďakujeme, že ste s nami!



  • Diskusia k článku

    evusik
    Som na Vareche od samého začiatku a aj keď už nie som moc aktívna, Varechu navštevujem každý deň. Vždy sa mi páčila atmosféra ktorá tu vládne, ochota ľudí pomáhať a podeliť sa o svoje skúsenosti. Prajem Vareche ešte veľa úspešných rokov.






     



    TOPlist