Makové rožteky
Makové rožteky

Kysnuté rožteky s makom

theflyingbaker - fotkatheflyingbaker, 27. septembra 2025

Úžasné makové rožky, ktoré zaručene zmiznú skôr, ako sa nazdáte. Kolegovia ich jedli spôsobom: "Ešte žujem posledné sústo, ale už držím v ruke Zobraziť celý popisÚžasné makové rožky, ktoré zaručene zmiznú skôr, ako sa nazdáte. Kolegovia ich jedli spôsobom: "Ešte žujem posledné sústo, ale už držím v ruke ďalší kus." :-)

30+
porcií
40 (+ kysnutie) minút
príprava
20 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
500 g
100 g
štipka
21 g čerstvé
200 ml vlažné
2 ks
100 g zmäknuté
Náplň:
150 g mletý
100 ml
3 PL
1 PL
2 PL



Postup

  1. 1

    V mise spolu premiešame múku, cukor (lyžicu si odložíme), soľ, v strede urobíme jamku, do ktorej rozmrvíme droždie, prilejeme teplé mlieko a primiešame lyžicu cukru. Misu zakryjeme a necháme vzísť kvások – cca 10 minút.

  2. 2

    Po okrajoch múky rozlejeme žĺtky a kúsky zmäknutého masla a cesto necháme spracovať kuchynským robotom alebo ho vymiesime ručne, kým nebude elastické, hladké a takmer prestane lepiť. Cesto zakryjeme a necháme na teplom mieste kysnúť cca hodinu.

  3. 3

    Náplň: V rajnici zahrejeme mlieko spolu s mletým makom a cukrom. Uvaríme hustejšiu kašu, ktorú odstavíme a primiešame do nej strúhanú citrónovú kôru a maslo. Náplň necháme úplne vychladnúť.

  4. 4

    Vykysnuté cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na tenký plát (3 mm), narežeme ho na štvorce (8x8 cm), každý potrieme makovou plnkou, otočíme ho na kosoštvorec, zrolujeme a jemne ohneme do rožteka.

  5. 5

    Rožteky poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie, necháme ich podkysnúť ešte 15 minút, potrieme rozšľahaným vajíčkom a pečieme v rúre rozohriatej na 180 ºC cca 20 minút.

  6. 6

    Ešte teplé rožky poprášime práškovým cukrom.

    Kysnuté rožteky s makom - obrázok 6

Diskusia k receptu