Kysnuté rožteky s makom
Úžasné makové rožky, ktoré zaručene zmiznú skôr, ako sa nazdáte. Kolegovia ich jedli spôsobom: "Ešte žujem posledné sústo, ale už držím v ruke Zobraziť celý popisÚžasné makové rožky, ktoré zaručene zmiznú skôr, ako sa nazdáte. Kolegovia ich jedli spôsobom: "Ešte žujem posledné sústo, ale už držím v ruke ďalší kus." :-)
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
Cesto: | |
500 g |
|
100 g |
|
štipka |
|
21 g čerstvé |
|
200 ml vlažné |
|
2 ks |
|
100 g zmäknuté |
|
Náplň: | |
150 g mletý |
|
100 ml |
|
3 PL |
|
1 PL |
|
2 PL |
|
Postup
-
1
V mise spolu premiešame múku, cukor (lyžicu si odložíme), soľ, v strede urobíme jamku, do ktorej rozmrvíme droždie, prilejeme teplé mlieko a primiešame lyžicu cukru. Misu zakryjeme a necháme vzísť kvások – cca 10 minút.
- 2
Po okrajoch múky rozlejeme žĺtky a kúsky zmäknutého masla a cesto necháme spracovať kuchynským robotom alebo ho vymiesime ručne, kým nebude elastické, hladké a takmer prestane lepiť. Cesto zakryjeme a necháme na teplom mieste kysnúť cca hodinu.
- 3
Náplň: V rajnici zahrejeme mlieko spolu s mletým makom a cukrom. Uvaríme hustejšiu kašu, ktorú odstavíme a primiešame do nej strúhanú citrónovú kôru a maslo. Náplň necháme úplne vychladnúť.
- 4
Vykysnuté cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na tenký plát (3 mm), narežeme ho na štvorce (8x8 cm), každý potrieme makovou plnkou, otočíme ho na kosoštvorec, zrolujeme a jemne ohneme do rožteka.
- 5
Rožteky poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie, necháme ich podkysnúť ešte 15 minút, potrieme rozšľahaným vajíčkom a pečieme v rúre rozohriatej na 180 ºC cca 20 minút.
- 6
Ešte teplé rožky poprášime práškovým cukrom.
Tiež makové rožteky:
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu