Ovocie, ktoré milujeme:
Sedmička otázok a odpovedí, ako v kuchyni zaobchádzať s jablkami. Toto sa hodí vedieť po celý rok

Jarmila Horváthová, dnes 06:00     7 minút čítania

Ktoré sú najlepšie do koláčov, ako ich spracovať do pohárov a ďalšie praktické rady, aby ste si dokonale vychutnali obľúbené ovocie.



Foto: Shutterstock

Určite súhlasíte, že máloktoré ovocie sa vyrovná čerstvému, práve alebo nedávno odtrhnutému jablku. Chrumkavé, šťavnaté, sladučké. Jablká sú jednoducho výnimočné a to aj v tom, že je to vlastne jediné naše ovocie, ktoré potom vydrží niekoľko mesiacov – celú zimu aj jar. Na pár otázok o tom, ako v kuchyni nakladať s jablkami, nám odpovedal šéfkuchár Marek Petrančák z hotela Zelená Lagúna pri Domaši.

1. Aké odrody sa hodia na pečenie?

Ak chceme robiť jablkový koláč, mali by sme si vyberať odrody, ktoré majú pevnejšiu dužinu, teda nie sú sypké a pri pečení sa nerozpadnú, majú dobrý pomer sladkosti a kyslosti a nie sú príliš šťavnaté – to cestu nerobí dobre, môže sa rozmočiť. Najlepšie odrody do koláčov sú napríklad Golden Delicious, Jonagold alebo Granny Smith. Tiež sú vhodné aj sladké odrody ako Gala a Fuji.

2. Šúpať či nešúpať?

Šúpať jablká do koláčov či nešúpať? Táto otázka je veľmi častá, ale jednoznačná odpoveď na ňu ne existuje. Či jablká do koláčov ošúpete, záleží na vašich preferenciách. Šupka z jabĺk obsahuje vlákninu, takže koláč či jedlo s ňou budú nutrične hodnotnejšie. Ak vám však pri konzumácií rôznych dobrôt prekáža, pokojne ju dajte preč.


3. Čo robiť, aby nezhnedli?

Problémom, na ktorý natrafí každý, kto pracuje s jablkami, je, že nakrájané po čase na vzduchu zoxidujú, čo sa prejaví ich zhnednutím. Ako tomu zabrániť? Najčastejšie používaný spôsob je postriekať ich citrónovou šťavou alebo zmiešať ich s ňou. Nevýhodou je, že jablká môžu byť príliš kyslé, preto je lepšie citrónovú šťavu zriediť vodou – 1 PL šťavy na 250 ml vody postačí. Jablká treba touto zmesou preliať a nechať pôsobiť 5 minút. Potom vodu zliať a jablká prepláchnuť. Ak použijete namiesto citrónovej šťavy limetkovú, dosiahnete trošku inú chuť.



Foto: Shutterstock

4. Do štrúdle krájané alebo radšej strúhané?

Jedným z obľúbených koláčov s jablkami je jablková štrúdľa. Je lepšie jablká do nej nastrúhať či nakrájať? Určite je lepšia druhá možnosť – štrúdľa lepšie vyzerá v reze aj má lepšiu štruktúru a konzistenciu. Ak chcete jablkám dodať špeciálnu chuť, môžete ich zmiešať s cukrom a trochu opiecť na masle a skaramelizovať.


5. Hodí sa kombinovať ich so zeleninou?

Jablká sú výborné aj do rôznych šalátov, a to zďaleka nielen ovocných. Aj tým zeleninovým dodá ich svieža sladkokyslá chuť šmrnc. Dajú sa kombinovať s mnohými druhmi zeleniny – napríklad so stonkovým aj s koreňovým zelerom, brokolicou, cuketou, mrkvou, kyslou kapustou. Výborným doplnkom do týchto šalátov sú aj orechy a tiež tvrdý syr.

6. K akému mäsu budú najlepšie?

Ak máte radi kombináciu sladkokyslého a slaného, jablká sú tým pravým ovocím, ktoré sa dá skombinovať s mäsom. Najznámejšia je asi pečená hus alebo kačica plnená jablkami, ktoré sa potom rozmixujú. Pečené alebo dusené jablká sú vhodné aj k iným druhom hydinového mäsa, k pečenému bravčovému mäsu, ale aj k divine.

7. Ako spracovať jablká, ktoré dlho nevydržia?

Okrem toho, že z nich možno upiecť rôzne koláče alebo urobiť dezert z nich samotných (pečené jablká), použiť ich do šalátov či ako prílohu k mäsu, možno použiť jablká na množstvo spôsobov. Od sušenia až po calvados. Tu je len niekoľko nápadov – jablká možno sušiť, urobiť z nich kompót alebo pyré, želé, džem (možno ich kombinovať s iným ovocím), šťavu, čatní, jablčný ocot, jablčné víno, cider aj dať si ich vypáliť na calvados.

Inšpirujte sa tipmi, čo všetko robia s úrodou jabĺčok naši prispievatelia:







ANKETA: Máte domáce jabĺčka zo svojej záhrady?

66,7%



33,3%







Diskusia k článku










TOPlist