Sezónne a sviatočné jedlá

Podrobnejšie členenie

Fašiangy 504 receptov
Jarné 1855 receptov
Jesenné 2462 receptov
Letné 3885 receptov
Pôstne jedlá 500 receptov
Zimné 1932 receptov


Sezónne a sviatočné jedlá

Francúzsky šalát

Bezmäsité jedlá

Šalát natrháme, zeleninu nadrobno nakrájame a mandarínky rozoberieme na mesiačiky.

Šalát z mladého karfiolu

Bezmäsité jedlá

Príprava jarnej šalátovej omáčky: všetky prísady dobre vyšľaháme v šľahači.

Šalát zo šampiňónov

Bezmäsité jedlá

Šampiňóny očistíme a nakrájame na tenké plátky. Osolíme ich a na masle podusíme na miernom ohni....

Bretónsky šalát

Šaláty

Uvarenú rybu nakrájame nadrobno a dáme do šalátovej misy. Krevety rozkúskujeme, hlávkový šalát nakrájame a...

Jarabice po burgundsky

Hlavné jedlá

Jarabice najskôr očistíme a vypitveme. Rozpolíme ich a na masle opečieme.

Divá kačica na víne

Hlavné jedlá

Slaninu pokrájame, dáme ju do kastróla a vyškvaríme. Pridáme polovicu masla. Rozporciovanú kačicu osolíme,...

Srnčie predné mäso

Hlavné jedlá

Mäso pokrájame na stredne veľké kúsky a osolíme. Cibuľky dáme variť do vody na 10 minút....

Plnený králik

Hlavné jedlá

Šampiňóny s petržlenovou vňaťou podusíme na masle.

Králik po provensálsky

Hlavné jedlá

Králika rozporciujeme, osolíme a prešpikujeme slaninou. Na masle ho z oboch strán opečieme.

Kozie alebo jahňacie mäso na karí (Colombo De Cabri)

Hlavné jedlá

Tvrdé mango rozkrojíme na kúsky, kozie alebo jahňacie mäso, cibuľu, cesnak, zemiaky, ...

Kohút na víne

Kuracie mäso

Kohúta vložíme do hlbšieho a širšieho hrnca, pridáme očistenú, na väčšie kúsky nakrájanú koreňovú zeleninu,...

Kurča s baskickou omáčkou

Kuracie mäso

Kurča očistíme, osolíme a zviažeme. Do kastróla dáme olej, vložíme doň kurča a pečieme....

Francúzske kurča

Kuracie mäso

Naporciované kurča zbavené kože a kostí osolíme a zasypeme tymianom. Od večera do rána ho necháme...

Kurča na provensálsky spôsob

Kuracie mäso

Kurča očistíme, rozštvrtíme a na oleji narýchlo opečieme. Potom ho podlejeme bielym vínom a pridáme...

Bourguignon

Hovädzie mäso

Mäso (hovädzie, alebo jahňacie) nakrájame na väčšie kocky, mrkvu a cibuľu na kolieska. Všetko...

Francúzska roštenka

Hlavné jedlá

Vykostenú roštenku očistíme, nakrájame na plátky, naklepeme z oboch strán na tenko a posolíme.

Plnené bravčové kotlety s jablkami

Bravčové mäso

Plnku pripravíme tak, že všetky prísady zmiešame (stúhanka, strúhaný zeler, maslo, mlieko, ...

Parížske rezne

Hlavné jedlá

Rezne vložíme do mikroténového vrecka, aby nepustili šťavu a neboli potom suché a naklepeme ich.

Polievka z úhora

Polievky

Očisteného, vypitvaného a umytého úhora nakrájame na malé kúsky.

Francúzska teľacia polievka

Polievky

Nasekané kosti varíme asi 2 hodiny a precedíme ich.

Francúzska srnčia polievka

Polievky

Srnčie mäso (plece, alebo krk) uvaríme v osolenej vode do mäkka.

Polievka Bouillabaisse

Polievky

Homára alebo langustu a kraby vyberieme z ulít. Očistené a vykostené ryby nakrájame na 8 cm...

Polievka Julienne

Polievky

Na tuk z vývaru dáme dusiť do hrnca zeleninu, ktorú sme si nakrájali na dlhé rezance...

Studená hovädzia polievka s rajčiakmi

Polievky

Odmastený vývar z mäsa precedíme cez to najmenšie sitko a odložíme do chladu.

Karfiolová krémová polievka

Bezmäsité jedlá

Karfiol, mrkvu a pór nakrájame na väčšie kúsky a dáme ich variť do posolenej vriacej vody....

Francúzska polievka s cibuľou

Polievky

Cibuľu pokrájame na hrubšie kolieska alebo mesiačiky. Prudko ju opečieme na masti. Potom ju zalejeme...

Losos na modro

Hlavné jedlá

Mrkvu, petržlen a zeler očistíme, cibuľu očistíme, všetko nakrájame na kúsky, vložíme do...

Krevety na cibuľke

Hlavné jedlá

Za krásnu fotku ďakujeme používateľke Varecha. sk @michsamant :-)

Karfiol na taliansky spôsob

Bezmäsité jedlá

Karfiol očistíme a dáme do osolenej vriacej vody s octom. Varíme na miernom plameni 10 -...

Pstruh po španielsky

Hlavné jedlá

Pstruhy potrieme citrónovou šťavou, osolíme a okoreníme. Na panvici rozpálime olej, panvicu odložíme z...

Čínsky zeleninový šalát

Bezmäsité jedlá

Fazuľové struky povaríme asi 3 až 4 minúty, vyberieme, prelejeme studenou vodou a necháme odkvapkať....

Cícerový šalát na orientálny spôsob

Bezmäsité jedlá

Deň vopred zalejeme cícer studenou vodou a asi 2- až 3-krát ju vymeníme. Na druhý deň...

Losos po grécky

Hlavné jedlá

Ryby pokvapkáme citrónom, osolíme, okoreníme a prudko opečieme z oboch strán na oleji do červena....

Alpská zemiaková polievka

Bezmäsité jedlá

Zemiaky ošúpeme, mrkvu a cibuľu očistíme a všetko nakrájame na malé kocky, pór na kolieska...

Francúzska polievka s cibuľou

Bezmäsité jedlá

Cibuľu pokrájame na hrubšie kolieska alebo mesiačiky. Prudko ju opečieme na masti. Potom ju zalejeme...