Na sviatočný stôl patrí vianočná bábovka Panettone...
tepelná úprava
Postup
-
1
Z vlažného mlieka a droždia si pripravíme kvások a necháme ho 15 minút vykysnúť. Pridáme 300 g múky, cukor, soľ, citrónovú kôru, vanilkový cukor, maslo, žĺtka a dobre premiešame. Vypracujeme hladké cesto. Necháme ho na teplom mieste 45 minút vykysnúť. Pridáme hrozienka, kandizované ovocie, mandle a zvyšok múky a opäť hnetieme cesto. Necháme kysnúť ďalších 20 minút. Vložíme do vymastenej formy na panettone a cesto v nej necháme dovtedy, kým nie je vysoké aspoň 20 cm. Na povrchu urobíme nožom dva rezy do tvaru kríža. Koláč vložíme do rúry vopred zohriatej na 170 oC. Pečieme 20 minút, potom povrch obložíme kúskami masla a pečieme ešte 30 minút. Ak povrch začne príliš rýchlo tmavnúť, prikryjeme ho alobalom. Upečený koláč necháme vychladnúť a do Vianoc uschovávame v plechovej dóze.
varecha.pravda.sk/recepty/formy-na-panettone-fotorecept/2...
varecha.pravda.sk/recepty/panettone-fotorecept/22576-rece...