Foto: mariaklara
Tento recept mám od mojej známej - Zuzky, robievam ho keď prídu ku mne vnúčatá na návštevu a tiež na Štedrý večer.
porcií
príprava
na 150 °C
Postup
-
1
V prvom rade si pripravíme kvások, do vlažného mlieka dáme 1KL cukru a rozdrobíme kvasnice, po chvíľke nám kvasnice vykysnú. Medzitým si preosejeme múku, pridáme vajcia, prášok do pečiva a olej. Mlieko s vodou zohrejeme, aby bolo teplé, rozpustíme v ňom kryštal. cukor a prilejeme do múky aj s kváskom. Zamiesime a necháme na teplom mieste vykysnúť. Po vykysnutí ešte raz premiesime a vyklopíme na dosku.
- 2
Cesto rozdelíme na 10 bochníčkov. Bochníčky preložíme na tácku a chvíľu ešte necháme nakysnúť. Po jednom rozgúľame na veľkosť plytkého taniera a rozrežeme na 8 častí. Vzniknú nám trojuholníčky, ktoré plníme makom, orechami a lekvárom a potom stáčame. Poukladáme na pomastený plech a 30min. necháme kysnúť, môžeme potrieť vajíčkom a dáme piecť do vyhriatej rúry.
- 3
Pečieme asi 13-15min. na 150°-180°. ( každá gazdiná si svoju rúru pozná ) Po vybratí z rúry rohlíky potrieme ešte olejom, prikryjeme papierom a utierkou, necháme vychladnúť. Posypeme práškovým cukrom.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
v sobotu som ich robila, ja robievam len z pol kila muky, 42 g droždie a pol prášku do pečiva, mlieko len 250 ml už aj vrátane kvásku, trošku ťažšie sa cesto spracuváva, je hutné, ale potom sa s ním výborne pracuje, ja nechávam cesto podkysnúť len tak 20 min , naplním rožteky a potom tie nechávam na plechoch kysnúť hodinu a pred pečením potieram bielkami , ktoré mi zostali, taký je recept, inak bežne vajíčkom potieram