Holubky - slovenský eintopf fotorecept

alexdidi - fotkaalexdidi, 27. novembra 2010
Holubky - slovenský eintopf (fotorecept)
Foto: alexdidi

Toto jedlo sa pripravuje hlavne na východe Slovenska,ale aj v Poľsku,Maďarsku,Bulharsku,Rusku,Ukrajine...pod vlastnými názvami,ako golubce,plnený kapustný list,sarma...vždy s typickými receptami pre danú krajinu alebo región Zobraziť celý popisToto jedlo sa pripravuje hlavne na východe Slovenska,ale aj v Poľsku,Maďarsku,Bulharsku,Rusku,Ukrajine...pod vlastnými názvami,ako golubce,plnený kapustný list,sarma...vždy s typickými receptami pre danú krajinu alebo región a vždy považovaný za národné jedlo.Ja vám predkladám tú našu verziu s kyslou kapustou(najlepšie z vlastného súdka).Príprava holubkov trvá trochu dlhšie,ale výsledok stojí za to.Je to vynikajúce jedlo,to mi verte.

6-8
porcií
60 minút
príprava
60-90 minút
tepelná úprava

Suroviny

500 g, mleté
250 g, mleté
150 ml, guľatá
3 ks
4 strúčiky
1 ks
5 PL
750 g
2 ks, hlávková
3 ks
  + celá




Postup

  1. 1

    Najprv si pripravíme náplň.Mäso kupujem u mäsiara,kde mi ho aj pomelú,ale môžeme si ho pomlieť alebo kúpiť mleté.Zmiešame teda mäso bravčové aj hovädzie,ryžu,ktorú sme premyli,vajce,pokrájanú cibulku a cesnak(najlepšie opražené na lyžici masti),soľ,mleté čierne korenie,drvenú rascu.Ryžu používam surovú a v malom množstve,aby holubky boli viac mäsové a ryža nerozvarená.

    Holubky - slovenský eintopf (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Všetko dobre premiešame,zakryjeme a necháme odležať v chladničke(kým si pripravíme kapustné listy),aby sa všetky ingrediencie dobre prepojili.

    Holubky - slovenský eintopf (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Z hlávkove kapusty odstránime vrchné listy,vyrežeme hlúbik a dáme variť do slanej vody.Postupne pomocou dvoch vidličiek odoberáme listy,ktoré necháme odkvapkať. Používam radšej dve menšie kapusty,ako jednu veľkú,pretože holubky majú byť maličké,takmer ako jednohubky.Je to síce piplačka,ale musí to tak byť na dosiahnutie tej správnej chuti.

    Holubky - slovenský eintopf (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Z obvarených listov zrežeme hrubšiu čať listu(od hlúbika),aby sa nám dali dobre stáčať.Pripravené kapustné listy na plnenie.

    Holubky - slovenský eintopf (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    List si položíme na dlaň ľavej ruky,položíme trochu plnky,okraje prehneme na plnku a stočíme.

    Holubky - slovenský eintopf (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Dno hrnca alebo pekáča vyložíme časťou kyslej kapusty,odrezkami z listov hlávkovej kapusty,pokrájanej cibule a cesnaku.Osolíme,okoreníme,posypeme celou rascou a pridáme aj bobkový list.Ja používam oválny liatinový pekáč,lebo mám oválnu platňu na šporáku a dobre sa mi do neho holubky ukladajú,ale môžeme použiť akýkoľvek hrniec s väčším priemerom.

    Holubky - slovenský eintopf (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Na tento podklad ukladáme do kruhu naše malé holubky-jednohubky,tesne vedľa seba.

    Holubky - slovenský eintopf (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Prikryjeme znovu vrstvou kapusty,rovnakou ako bola na dne pekáča,opäť vrstva holubkov,kapusty...opakujeme tieto vrstvy.Mne vyšli iba dve vrstvy holubkov a tri vrstvy kapusty,keďže mám dosť veľký pekáč.Poslednú vrstvu tvorí kapusta.

    Holubky - slovenský eintopf (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Podlejeme vodou v ktorej sa obvarovali listy asi do 3/4 hrnca,zakryjeme pokrievkou a po zovretí varíme na miernom ohni 1 - 1 1/2 hodiny.

    Holubky - slovenský eintopf (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Po tomto čase môžeme podávať.Najlepšie chutia poliate masťou s opraženou cibuľkou a prípadne kúskom chleba.Úplne najlepšie sú na druhý, tretí deň,ale výborne chutia aj studené.

    Holubky - slovenský eintopf (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    P.S. Blížia sa Vianoce a u nás tieto holubky nesmeli nikdy chýbať na Štedrý večer, ale až po polnoci.My totiž mäso na Štedrý deň nejeme(žiadna kapustnica s klobásou) a tak mamka vždy pripravila veľký hrniec holubkov, aby sme mali čo zajesť po návrate z Polnočnej omše.A túto tradíciu stále dodržiavame.

Diskusia k receptu

mojack
Holúbky ľúbim ale hlavne ak je k tomu knedlik alebo zemiaky.
jatanika
holúbky som už dávno nejedla... a nikdy nerobila... mala by som to čím skôr napraviť... dík za pripomenutie
dorisa
Už som o tomto jedle počula, ale zatiaľ nejedla. Mala by som ich spravT. Dakujem za recept, ukladám si ho do KK.
vybusna
ja som ich videla robit tak, ze sa zalievali paradajkovou stavou.
1x asia
alexdidi
@mojack ,tieto holubky sa nejedia s knedlikom alebo zemiakmi,myslím,že k nim "nepasujú".Pri nich totiž nie je šťava.@vybusna ,to je jný recept na holubky,ktorý tiež robievam a k tým sa hodia zemiaky.Je aj na Vareche,pridala ho tuším @frezia ,tiež sú výborné,my však viac obľubujeme práve tento.
violetacamorova
tieto holubky milujem a prezradila si mi aj ako ich urobiť malinké,také nám nosí švagriná od svojej mamy, stačí keď ich jem samé s tou kapustičkou, mňam!
babav
@alexdidi , podla ingrediencii a popisu to musi byt jedinecne jedlo.
Si sikulka ,s velkou trpezlivostou a vidno to na kazdom tvojom recepte.
Holubky som poznala iba z nazvu ,poznam verziu (nie holubky)
s paradajkovou stavou .Ukladam si recept a prilezitostne urobim ;-) .
cistinka
super jedlo, super recept, super spracovaný fotopostup :-)
alexdidi
Ďakujem všetkým...pri príprave tohto jedla je trpezlivosť naozaj potrebná,ale výsledok stojí za to...
marcy
mňam,robievam :-) ďakujem za pripomenutie,zvyknem do nakrájanej udusenej kapusty pridať lyžicu paradajkového pretlaku na záver
marchefka
ďakujem za recept, dlho som plánovala,ale nevedela som ako sa robia, tak teda vyskúšam
meryfri
vďaka za recept..už parkrát vyskúšaný, ...ale pozná niekto recept na holúbky, ale bez mäsa...taký, ako robia v Ubli a v okolí ? rada by som vyskúšala ďakujem
glumka11
ja si kapustné listy pripravujem už pri tlačení kapusty ... naukladám ich do seba, koľko potrebujem na "porciu" a nechám vykvasiť s kapustou ... sú potom mäkšie a netreba predvárať :-)
ivan14
Jen poznámka - syrová rýže se mi v receptech s mletým masem (třeba plněné papriky) neosvědčila, vždycky ji raději nechám přejít varem a odstavím a nechám vychladnout - pro jistotu.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia