Tento koláč som piekla minulé Vianoce a teraz ho pridávam na žiadosť jedného z varecháčov, nemám síce k nemu foto a ani neviem, Zobraziť celý popisTento koláč som piekla minulé Vianoce a teraz ho pridávam na žiadosť jedného z varecháčov, nemám síce k nemu foto a ani neviem, či ho na tieto Vianoce budem piecť, no viem, že je chutný a možno niekomu príde vhod. Recept mám od priateľky, ktorá si ho priniesla z Talianska
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
350 g |
|
30 g |
|
1,5 dl, vlažné |
|
80 g |
|
120 g, v |
|
4 ks |
|
50 g |
|
50 g |
|
50 g, obielené |
|
50 g |
|
1 PL |
|
štipka |
|
na vymastenie formy |
|
na potretie |
|
1/2 |
|
Postup
-
1
Droždie, vlažné mlieko a káv.lyž. cukru necháme nakysnúť a primiešame do misy, v ktorej máme preosiatu múku a odložíme na teplé miesto Vanilkový struk rozrežeme, vyberieme dužinu. Maslo, zvyšný cukor, soľ a vanilku vymiešame do penista a po jednom zapracujeme vajcia.
- 2
Tukovo - vajcový krém pridáme do múky a dôkladne vypracujeme, aby sa tvorili bublinky. Prikryjeme kuchynskou utierkou a na teplom mieste necháme vykysnúť asi 1 hodinu. Vysokú panettonovú formu vymastíme, vystrihneme si z papiera na pečenie kruh vo veľkosti dna formy a pás široký ako obvod formy a vyložíme si formu.
- 3
Kandizovanú pomarančovú a citronovú kôru pokrájame na drobné kocky, posekáme mandle, pridáme umyté hrozienka a rum, pomiešame a zapracujeme do vykysnutého cesta. Urobíme bochník, vložíme ho do formy, prikryjeme a ešte necháme vykysnúť asi na dvojnásobok objemu - asi 1 hod. Rúru predhrejeme na 180 stupňov C. Povrch potrieme vyšľahaným vajcom a dáme piecť. Pečieme asi 1 1/4 hod. Upečený koláč vyberieme z rúry a 10 min. necháme odpočívať vo forme, potom snímeme okraj formy a odstránime papier, koláč necháme na mriežke celkom vychladnúťa až potom krájame.
- 4
Ak chceme koláč uchovať dlho čerstvý, povrch nepotierame pred pečením vajíčkom, ale po vybratí z rúry ho potrieme maslom. V prípade, že nemáte špeciálnu formu, môžete použiť aj tenkostenný asi trojlitrový hrniec s kovovými ušami, čo bol aj môj prípad, keď som ju robila, no bolo to už dávnejšie.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Tu je zaujmavava variacia kde dakdo obalil Panettone vo vajicku na masle spravil topinky , a polial javorovym syrupom....
prouditaliancook.blogspot.com/2008/12/pannetone-french-toast.html...