Milánsky vianočný koláč Panettone

tothka - bez fotkytothka, 27. novembra 2010

Tento koláč som piekla minulé Vianoce a teraz ho pridávam na žiadosť jedného z varecháčov, nemám síce k nemu foto a ani neviem, Zobraziť celý popisTento koláč som piekla minulé Vianoce a teraz ho pridávam na žiadosť jedného z varecháčov, nemám síce k nemu foto a ani neviem, či ho na tieto Vianoce budem piecť, no viem, že je chutný a možno niekomu príde vhod. Recept mám od priateľky, ktorá si ho priniesla z Talianska

8
porcií
210 minút
príprava
75 minút
na 180 °C

Suroviny

350 g
30 g
1,5 dl, vlažné
80 g
120 g, v
4 ks
50 g
50 g
50 g, obielené
50 g
1 PL
 štipka
 na vymastenie formy
 na potretie
1/2




Postup

  1. 1

    Droždie, vlažné mlieko a káv.lyž. cukru necháme nakysnúť a primiešame do misy, v ktorej máme preosiatu múku a odložíme na teplé miesto Vanilkový struk rozrežeme, vyberieme dužinu. Maslo, zvyšný cukor, soľ a vanilku vymiešame do penista a po jednom zapracujeme vajcia.

  2. 2

    Tukovo - vajcový krém pridáme do múky a dôkladne vypracujeme, aby sa tvorili bublinky. Prikryjeme kuchynskou utierkou a na teplom mieste necháme vykysnúť asi 1 hodinu. Vysokú panettonovú formu vymastíme, vystrihneme si z papiera na pečenie kruh vo veľkosti dna formy a pás široký ako obvod formy a vyložíme si formu.

  3. 3

    Kandizovanú pomarančovú a citronovú kôru pokrájame na drobné kocky, posekáme mandle, pridáme umyté hrozienka a rum, pomiešame a zapracujeme do vykysnutého cesta. Urobíme bochník, vložíme ho do formy, prikryjeme a ešte necháme vykysnúť asi na dvojnásobok objemu - asi 1 hod. Rúru predhrejeme na 180 stupňov C. Povrch potrieme vyšľahaným vajcom a dáme piecť. Pečieme asi 1 1/4 hod. Upečený koláč vyberieme z rúry a 10 min. necháme odpočívať vo forme, potom snímeme okraj formy a odstránime papier, koláč necháme na mriežke celkom vychladnúťa až potom krájame.

  4. 4

    Ak chceme koláč uchovať dlho čerstvý, povrch nepotierame pred pečením vajíčkom, ale po vybratí z rúry ho potrieme maslom. V prípade, že nemáte špeciálnu formu, môžete použiť aj tenkostenný asi trojlitrový hrniec s kovovými ušami, čo bol aj môj prípad, keď som ju robila, no bolo to už dávnejšie.

Diskusia k receptu

marianne69
Nikdy som tento kolac nerobila a ani nejedla,ukladam(KK),sama som zvedava ako sa podari:-) a aku ma chut...
babav
Recept sa zda byt velmi dobry,uz som mala pokusenie vyskusat viackrat,ale kedze ich mame okolo sviatkov plne obchody za prijatelnu cenu,odradia ma .Vzdy to vyhra tradicna vianocka;-).
mariena1
Jedla som ho v Taliansku a je vyborny,ale či sa mi podari tiež taky???No skusim...




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia