Teľací filet mignon s parmezánovou omáčkou fotorecept
Foto: jarco
Po dlhšej prestávke som sa konečne dostal k poriadnemu vareniu. Inšpirácia prišla u mäsiara, kde som uvidel teľaciu sviečkovicu. Vyzerala tak, že sa z Zobraziť celý popisPo dlhšej prestávke som sa konečne dostal k poriadnemu vareniu. Inšpirácia prišla u mäsiara, kde som uvidel teľaciu sviečkovicu. Vyzerala tak, že sa z nej budú dať nakrájať malé filets mignon, ktoré z bežnej šviečkovice urobíte len dva, zo špičky. A pretože je to teľacina, v našej soft-vegetariánskej domácnosti budú steaky priechodnejšie ako z iného mäsa... Všetci sme si pochutili.
porcie
príprava
na 200 °C
Postup
-
1
Mäso som deň vopred očistil a nakrájal na plátky hrubé cca 5 cm.
-
2
Odrezky z mäsa som dal variť do malého množstva vody spolu s kúskom zelenej stonky póru, nakrájaným hlúbikom brokolice, bobkovým listom a novým korením. Odrezky z takého drahého mäsa by bola škoda vyhodiť a vývar sa mi zajtra zíde do omáčky.
-
3
Kúsky teľacieho som potrel zmesou olivového oleja a francúzskej horčice a odložil do chladničky.
-
4
Na druhý deň som hneď ráno vytiahol mäso z chladničky, poobracal a nechal stáť v izbovej teplote. Pred varením (bol to nedeľný obed) som ako prvé zapol rúru. Potom som očistil brokolicu a dal ju variť nad paru.
-
5
Mäso som zo všetkých strán rýchlo opiekol na grilovacej panvici.
-
6
Premiestnil som mäso do misky z varného skla a zakryté vložil do rúry rozohriatej na 200 C na približne 10 minút. Mne osobne by stačilo nechať steaky po ugrilovaní len trochu v teple odležať, ale doma nie som sám a teľacina sa vraj má konzumovať len dobre prepečená.
-
7
Nechal som roztopiť maslo, pridal do neho najemno nakrájanú cibuľu a cesnak, opražil na strednej teplote do mäkka. Zaprášil som múkou a ešte trochu za stáleho miešania opražil.
-
8
Pridal som vývar pripravený včera večer (na mäse z neho si už pochutil pes :) aj so zeleninou, ktorá sa v ňom varila. Nechal som prevrieť a rozmixoval ponorným mixérom. Omáčku som dochutil strúhaným parmezánom, soľou, bielym korením a zjemnil smotanou na varenie. Ešte raz som za stáleho miešania nechal prevrieť.
-
9
Steaky som vytiahol z rúry, osolil, okorenil čerstvo namletým farebným korením, a podával s cestovinami (mal som špeciálne taglioline al barolo s červeným vínom, ktoré som ochutil nadrobno nakrájanými sušeným paradajkami v oleji, trochu toho oleja som použil aj na omastenie cestovín) a s omáčkou. A ešte s brokolicou dusenou na pare - na fotkách nie je, bo som si na ňu spomenul až pri jedle, keď boli taniere rozbabrané :-)
Diskusia k receptu