Rýchla, letná verzia pikantného mexického gulášu fotorecept
Foto: eviana
Tento guláš varievam s údeným bravčovým kolenom (a ešte aký skvelý je, keď sa pripravuje vonku v kotlíku!), ale v tomto teple odmietam zdĺhavé Zobraziť celý popisTento guláš varievam s údeným bravčovým kolenom (a ešte aký skvelý je, keď sa pripravuje vonku v kotlíku!), ale v tomto teple odmietam zdĺhavé varenie, tak som trošku zaimprovizovala a skúsila som ho spraviť z údených kuracích stehien... a celkom to vyšlo :)
porcií
príprava
tepelná úprava
Suroviny
4 ks |
|
2 ks |
|
1 ks |
|
3 strúčiky |
|
1/2 ks |
|
1 ks |
|
5 ks |
|
1/2 ks |
|
1/4 ks |
|
2 ks |
|
2 ks |
|
1 konzerva |
|
1 konzerva |
|
500 ml |
|
1 PL |
|
1 ks |
|
podľa potreby |
|
1 ks |
|
6 guľôčok |
|
podľa potreby |
|
podľa potreby |
|
Postup
-
1
Na obrázku suroviny čakajúce na svoju chvíľu v pracovnom postupe :)
-
2
Údené kuracie stehná zalejeme vriacou vodou, pridáme bobkový list a pár guľôčok nového korenia a dáme variť v tlakovom hrnci - 30 minút.
-
3
Kým sa nám stehná varia, pripravíme si zeleninu - postupne ju nakrájame na približne rovnaké kúsky - začneme zemiakmi na kocky, mrkvou na štvrťkolieska, zeler, kaleráb a papriky na kocky. Cibuľu nakrájame na väčšie kocky, paradajku len naznačíme prekrojenie na štvrtiny - jemne nakrojíme "na kríž"
-
4
Po 30 minútach vyberieme uvarené stehná z vývaru, vybrala som aj bobkový list a nové korenie - vývaru už svoju arómu i chuť odovzdali
-
5
...do vývaru vsypeme zemiaky a koreňovú zeleninu
-
6
...pridáme pretlačený, resp. nastrúhaný cesnak
-
7
...vsypeme cibuľu a pridáme bouguet garni (alias viazaničku byliniek - v mojom prípade petržlenová vňať, zelerová vňať, vňať ligurčeka a vňať novej cibuľky)
-
8
Pridáme fazuľovú a kukuricovú konzervu. Dnes som použila 2 konzervy "červená fazuľa a kukurica v paradajkovom pretlaku" z Lidla namiesto samostatných konzerv kukurice a fazule. Pridáme paradajkový pretlak, feferónovu pastu (tu na juhu známa ako Erös Pista), soľ, solčanku a mleté čierne korenie - podľa chuti.
-
9
...pridáme papriky a paradajky
-
10
...zo stehien oberieme mäsko, nakrájame na menšie kúsky a vsypeme do hrnca. Necháme povariť cca 10 minút - kým sa uvaria zemiaky. Keď mám staré zemiaky zvyknem jeden veľký nastrúhať a tým celý guláš pekne zhustne. Ale mala som len nové zemiačiky, preto som guláš zahustila 1-2 PL polohrubej múky rozmiešanej v 1 dl vody. Necháme prevrieť, odstavíme z ohňa a dosypeme nasekanú petržlenovú vňať (prípadne koriandrovú) a vňať mladej cibuľky...a je to :)
-
11
Ešte som chcela napísať, že ideálnou prílohou okrem čerstvého chlebíka sú napr. lángoše, alebo zemiakové pagáče, či slimáky http://www.mimibazar.sk/recept.php?id=44192&user=114156 (môj recept na mmb)
-
12
...alebo takéto syrové rohlíčky s cesnakom :) http://www.mimibazar.sk/recept.php?id=32630&user=114156 (môj recept na mmb)
Diskusia k receptu