
Foto: Kulinární studio MAFRA
Alfou a omegou výborného hamburgera je mäsová placka. Ktoré mäso je na burger najlepšie a ako s ním zaobchádzať?
Hovädzia klasika
Hovädzie mäso je potrebné pred mletím poriadne vychladiť. Ideálny pomer je 80 % mäsa a 20 % tuku, pretože tuk je nositeľom chuti. Burger nebude vďaka nemu vysušený, ale krásne šťavnatý. Môžete použiť aj mäso z hovädzieho krku s obsahom 30 % tuku.Mäso očistite, nakrájajte na väčšie rezance a zomeľte. Pomleté mäso premieste rukou, zmení tak konzistenciu – bude mazľavé a bude lepšie držať pohromade. Niekoľkokrát ho sprudka hoďte na podložku, tak z neho dostanete vzduch. Mäso rozvážte na 150 g porcie a vytvarujte burgery. Placky na burger by mali byť hrubé asi 1,5 cm, môžete ich vytvarovať v kruhovej formičke s priemerom 12 cm. Vytvarované mäso poukladajte na papier na pečenie, lepšie sa s ním bude manipulovať.
Nemáte formičku, ktorú by ste použili na tvarovanie mäsových placiek? Ale máte, pozrite si toto video:
Kvalitné mäso dochucujte len soľou a čerstvo zomletým čiernym korením, a to až tesne predtým, ako pôjde na gril alebo panvicu – rovnako ako steak. Dôležité je počas opekania mäso špachtľou roztlačiť na rovnomernú placku, pretože sa opekaním zmenšuje. Nakoniec mäso prikryte a nechajte celú minútu pod pokrievkou, aby sa prepieklo aj vo vnútri. Ak máte gril dobre rozpálený, burger bude za tento čas prepečený medium až medium well, čo je presne stupeň, ktorý potrebujete.
Jahňacina aj tuniak
Mletá jahňacina sa tradične formuje do malých valčekov (kofty), ktoré sa podávajú v arabskom chlebe. Môžete si pripraviť aj netradičný burger a naplniť namiesto žemlí mäsom malé guľaté chleby. Takýto burger môžete pripravovať aj z hovädzieho mäsa.Ak preferujete ryby, okrem tuniaka môžete použiť aj iný druh ryby, napríklad mečiara, alebo vytvoriť burger ako fish ́n ́chips z vyprážanej tresky v cestíčku. Fantázii sa medze nekladú. Ide len o to, aby použité suroviny do seba zapadali a vytvorili harmonickú chuť.
Bez žemle to nepôjde
No nielen bez mäsa, ale ani bez žemle sa burger nezaobíde. V prípade, že vaším cieľom je naozaj skvelý burger, na balené pečivo z obchodu s nekonečnou trvanlivosťou by ste mali zabudnúť. Nižšie nájdete niekoľko receptov na domáce hamburgerové žemle. Pokiaľ si ich piecť netrúfate, zájdite do overenej remeselnej pekárne a kúpte si čerstvé priamo od profesionálov.Omáčky a doplnky k hamburgerom
K hamburgerom neodmysliteľne patria rôzne omáčky, ktoré im dodávajú nezameniteľnú chuť. Bez nej bude sebalepšia mäsová placka v žemli chutiť sucho. Ale ani omáčkou to nekončí, profesionálny punc dodajú burgerom aj ďalšie doplnky.
Foto: Kulinární studio MAFRA
Syrová omáčka
1. Nastrúhaný čedar a tavený syr dáme do kovovej misky nad vodný kúpeľ. Prilejeme smotanu a za stáleho šľahania necháme syry rozpustiť.
2. Potom misku zložíme z vodného kúpeľa a dáme vychladiť do studenej vody. Občas premiešame. Nakoniec pridáme kyslú smotanu a korenie.
Marocký kečup
1. Všetky ingrediencie na omáčku zmiešame v miske a necháme 5–10 minút pri izbovej teplote odležať.
2. Môžeme tiež pripraviť chipotle alebo balzamikový kečup. Do dobrého domáceho kečupu bez príchuti pridáme 3 nasekané chipotle (údené) papričky a 1 ČL medu alebo balzamikový ocot a štipku mletého čierneho korenia.
Shari‘s Coleslaw
1. Cibuľu nakrájame nadrobno. Vo veľkej mise ju zasypeme cukrom a necháme 30 minút odležať.
2. Zmiešame olivový olej, majonézu, vínny ocot, soľ a korenie a zmes pridáme k odležanej cibuli. Kel nakrájame a 15 minút pred servírovaním ho premiešame s pripraveným dresingom.
Marinovaná červená cibuľa
1. Ocot a cukor rozmiešame v 200 ml vody a privedieme do varu. Pridáme škoricu, kúsok čili papričky, bobkový list, soľ a korenie a varíme 5 minút. Medzitým nakrájame cibuľu na prúžky.
2. Nálev stiahneme z ohňa a vsypeme doň nakrájanú cibuľu. Necháme pri izbovej teplote pomaly vychladnúť. Potom môžeme ihneď podávať alebo uchovať v chladničke až 7 dní.
Dôležitá bodka
Avšak cesta k dokonalému hamburgeru stále nekončí. Luxusný punc dodajú burgerom aj ďalšie drobnosti. Práve tie robia z obyčajného hamburgera jedlo ako z luxusnej reštaurácie.
Foto: Shutterstock
Cibuľové krúžky: Krúžky cibule namočte na 30 minút do mlieka. Potom ich osušte, obaľte v klasickom cestíčku alebo v trojobale a vypražte v oleji.
Parmezánový čips: Na plech vystlaný papierom na pečenie nasypte nastrúhaný parmezán do tvarov koliesok a pečte v rúre vyhriatej na 180 °C dozlatista.
Restované papričky jalapeños: Papričky pozdĺžne rozpoľte a naplňte ich krémovým syrom. Naukladajte na plech, posypte nastrúhaným tvrdým syrom a strúhankou a zapečte dozlatista.
Domáce hranolčeky z batatov: Bataty ošúpte a nakrájajte na hranolčeky. Nechajte cez noc namočené v studenej vode. Potom ich osušte, vypražte v oleji a osoľte.
Napríklad my. Chodíme na wagyu burger. Kváskové žemle. Zelenina km0, hľuzovka …
Burgery sa vždy stotožňujú s McDonaldom a rýchlou procesovanou kuchyňou. Škoda.