Brusnicový tart fotorecept
Akonáhle som v obchode uvidela, že
majú čerstvé brusnice, bolo
rozhodnuté, čo bude ďalší koláč, ktorý
upečiem. Recept na
korpus je univerzálny a Zobraziť celý popisAkonáhle som v obchode uvidela, že
majú čerstvé brusnice, bolo
rozhodnuté, čo bude ďalší koláč, ktorý
upečiem. Recept na
korpus je univerzálny a používam ho
na absolútne každý tart, ktorý pečiem.
Je z receptu na limetkový tart od
Veroniky Bušovej.
Zdroj: Limetkový tart od Veroniky Bušovej
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
Korpus: | |
200 g |
|
70 g |
|
40 g |
|
1/2 ČL |
|
150 g |
|
2 ks |
|
Na potretie korpusu: | |
50 g |
|
30 g |
|
Náplň: | |
500 g |
|
1 ks |
|
20 g |
|
30 g |
|
200 g |
|
150 ml |
|
4 ks |
|
Zdobenie: | |
20 g |
|
|
Postup
-
1
Korpus: Všetky suché ingrediencie preosejeme a zmiešame so studeným maslom nakrájaným na kocky. V mixéri s nadstavcom lopatka vymiešame mrveničku. TIP: Ak je cesto príliš suché, môžeme po lyžičkách pridávať studenú vodu.
-
2
Pridáme žĺtky a miešame, kým sa cesto spojí. Cesto zabalíme do potravinovej fólie a necháme 30 minút odležať v chladničke.
-
3
Potom ho na pomúčenej doske vyvaľkáme na tenký plát do tvaru kruhu a vystelieme ním dno aj boky formy na tart (priemer 26-28cm). Okraje zrežeme. (TIP: Ak máte menšiu formu a ostane vám cesto, môžete z neho spraviť sušienky alebo ho natlačte do formy na muffiny a spravte si zo zvyšku náplne ešte minitart.) S cestom sa dobre pracuje a nebude problém ho vyklopiť ani z formy, ktorá nemá odnímateľné dno. Cesto popicháme vidličkou, prikryjeme papierom na pečenie a zaťažíme (napr. fazuľou alebo ryžou).
-
4
Pečieme 10 - 15 minút v rúre vyhriatej na 180 °C. Potom cesto odkryjeme a dopekáme ešte 10 minút dozlatista.
-
5
Upečený korpus necháme úplne vychladnúť, potrieme ho rozpustenou bielou čokoládou a posypeme kokosom. TIP: Tento krok zabezpečí, že korpus sa nerozmočí a zostane chrumkavý.
-
6
Brusnice zvaríme s polovicou cukru a šťavou z limetky a polovičným množstvom vody. Necháme rozvariť domäkka. Vo zvyšnej vode rozmiešame škrob a nalejeme ho na zvarené brusnice. Za stáleho miešania na miernom stupni povaríme 2 minúty.
-
7
Žĺtky vyšľaháme so zvyšným cukrom do hustej peny. Vlejeme do náplne a zahrievame asi 2 minúty. Odstavíme, vmiešame maslo a rozmixujeme. Ja používam NutriBullet, ale môžete použiť aj ponorný mixér.
-
8
Náplň nalejeme na korpus. Koláč uložíme do chladničky stuhnúť.
-
9
Čokoládu rozpustíme a koláč ozdobne popíšeme. Nakoniec ozdobíme brusnicami. Dobrú chuť!
-
10
Poznámka: Ak neviete, čo s bielkami, vyskúšajte moju snehovú roládu, recept nájdete TU.
Zlatá moja 😊Ďakujem Helenka ❤️
Ďakujem Haji, opravím ❤️
Koláčik je sladko-kyselkavý. Tiež som nevedela, čo čakať, ale kolegovia chválili všetci.
Joj zlatá si, ďakujem veľmi pekne za pochvalu. Už mi to hovorili viacerí, ale nechcem v pečení súťažiť. Nerada pečiem pod stresom a v časovej tiesni. Mne stačí pochvala od kolegov, od vás alebo ľudí, ktorým tie torty cielene pečiem. :-) Moja najväčšia výzva bolo spraviť tortu pre 40 ľudí na Slovakia Ring pre pretekársky tím. A mala som z toho nemalý stres, trvala mi 3 dni. Najkrajší pocit bola spätná väzba od člena tímu, ktorý ju objednal, že chutila absolútne každému a viacerí povedali, že lepšiu tortu ešte nejedli. A TOTO je dôvod, prečo pečiem. Ten pocit, nič viac. :-)
Viem,ako sa prežíva pečenie keď chceš urobiť veľkú radosť.Tvoje pečenie má dáva do kolien... Ešte mám ďaleko na tvoje pekarske,umenie.Posielam pozdrav..
Olinka moja, ďakujem ti zo srdca za krásne slová. Hrejú ma na srdci ❤️