Brusnicový koláč
Brusnicový koláč

Brusnicový tart fotorecept

theflyingbaker - fotkatheflyingbaker, včera 16:12

Akonáhle som v obchode uvidela, že majú čerstvé brusnice, bolo rozhodnuté, čo bude ďalší koláč, ktorý upečiem. Recept na korpus je univerzálny a Zobraziť celý popisAkonáhle som v obchode uvidela, že majú čerstvé brusnice, bolo rozhodnuté, čo bude ďalší koláč, ktorý upečiem. Recept na korpus je univerzálny a používam ho na absolútne každý tart, ktorý pečiem. Je z receptu na limetkový tart od Veroniky Bušovej.
Zdroj: Limetkový tart od Veroniky Bušovej

10-12
porcií
30 minút
príprava
25 minút
na 180 °C

Suroviny

Korpus:
200 g
70 g
40 g
1/2 ČL
150 g
2 ks
Na potretie korpusu:
50 g
30 g
Náplň:
500 g
1 ks
20 g
30 g
200 g
150 ml
4 ks
Zdobenie:
20 g



Postup

  1. 1

    Korpus: Všetky suché ingrediencie preosejeme a zmiešame so studeným maslom nakrájaným na kocky. V mixéri s nadstavcom lopatka vymiešame mrveničku. TIP: Ak je cesto príliš suché, môžeme po lyžičkách pridávať studenú vodu.

    Brusnicový tart (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pridáme žĺtky a miešame, kým sa cesto spojí. Cesto zabalíme do potravinovej fólie a necháme 30 minút odležať v chladničke.

    Brusnicový tart (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Potom ho na pomúčenej doske vyvaľkáme na tenký plát do tvaru kruhu a vystelieme ním dno aj boky formy na tart (priemer 26-28cm). Okraje zrežeme. (TIP: Ak máte menšiu formu a ostane vám cesto, môžete z neho spraviť sušienky alebo ho natlačte do formy na muffiny a spravte si zo zvyšku náplne ešte minitart.) S cestom sa dobre pracuje a nebude problém ho vyklopiť ani z formy, ktorá nemá odnímateľné dno. Cesto popicháme vidličkou, prikryjeme papierom na pečenie a zaťažíme (napr. fazuľou alebo ryžou).

    Brusnicový tart (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pečieme 10 - 15 minút v rúre vyhriatej na 180 °C. Potom cesto odkryjeme a dopekáme ešte 10 minút dozlatista.

    Brusnicový tart (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Upečený korpus necháme úplne vychladnúť, potrieme ho rozpustenou bielou čokoládou a posypeme kokosom. TIP: Tento krok zabezpečí, že korpus sa nerozmočí a zostane chrumkavý.

    Brusnicový tart (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Brusnice zvaríme s polovicou cukru a šťavou z limetky a polovičným množstvom vody. Necháme rozvariť domäkka. Vo zvyšnej vode rozmiešame škrob a nalejeme ho na zvarené brusnice. Za stáleho miešania na miernom stupni povaríme 2 minúty.

    Brusnicový tart (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Žĺtky vyšľaháme so zvyšným cukrom do hustej peny. Vlejeme do náplne a zahrievame asi 2 minúty. Odstavíme, vmiešame maslo a rozmixujeme. Ja používam NutriBullet, ale môžete použiť aj ponorný mixér.

    Brusnicový tart (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Náplň nalejeme na korpus. Koláč uložíme do chladničky stuhnúť.

    Brusnicový tart (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Čokoládu rozpustíme a koláč ozdobne popíšeme. Nakoniec ozdobíme brusnicami. Dobrú chuť!

    Brusnicový tart (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Poznámka: Ak neviete, čo s bielkami, vyskúšajte moju snehovú roládu, recept nájdete TU.

Diskusia k receptu

haji
Zajímavý tart, barvička píše! Pozn. Máš v surovinách překlep, náplň 500 g .rusnice. Písmenko jedno všetečné!
farbuska
Pravdupovediac, brusnice som doteraz poznala len v džeme a v busnicovej omáčke (v kombinácii s pomarančovou šťavou) k pečeným mäsám. Celkom rada by som ochutnala takýto koláčik, lebo si neviem celkom predstaviť ako chutia v takomto prevedení.
evanaaa
@theflyingbaker , neprihlásila si sa náhodou do relácie Pečie celé Slovensko? Určite by si bodovala s tvojimi pekárskymi výtvormi. Jeden lepší ako druhý.....
theflyingbaker
@evanaaa (6.10.2025 20:44)

Joj zlatá si, ďakujem veľmi pekne za pochvalu. Už mi to hovorili viacerí, ale nechcem v pečení súťažiť. Nerada pečiem pod stresom a v časovej tiesni. Mne stačí pochvala od kolegov, od vás alebo ľudí, ktorým tie torty cielene pečiem. :-) Moja najväčšia výzva bolo spraviť tortu pre 40 ľudí na Slovakia Ring pre pretekársky tím. A mala som z toho nemalý stres, trvala mi 3 dni. Najkrajší pocit bola spätná väzba od člena tímu, ktorý ju objednal, že chutila absolútne každému a viacerí povedali, že lepšiu tortu ešte nejedli. A TOTO je dôvod, prečo pečiem. Ten pocit, nič viac. :-)
olinecka
@theflyingbaker (6.10.2025 20:57)

Viem,ako sa prežíva pečenie keď chceš urobiť veľkú radosť.Tvoje pečenie má dáva do kolien... Ešte mám ďaleko na tvoje pekarske,umenie.Posielam pozdrav..