Rýchla, letná verzia pikantného mexického gulášu (fotorecept)
	        Autor receptu: eviana
	         
	        
	        Tento guláš varievam s údeným bravčovým kolenom (a ešte aký skvelý je, keď sa pripravuje vonku v kotlíku!), ale v tomto teple odmietam zdĺhavé varenie, tak som trošku zaimprovizovala a skúsila som ho spraviť z údených kuracích stehien... a celkom to vyšlo :)
| 		  
				  	  
				  	12-15 porcií  | 
				  	  
				  	10 minút príprava  | 
				  	  
				  	45 minút tepelná úprava  | 
Postup
- Na obrázku suroviny čakajúce na svoju chvíľu v pracovnom postupe :)
 - Údené kuracie stehná zalejeme vriacou vodou, pridáme bobkový list a pár guľôčok nového korenia a dáme variť v tlakovom hrnci - 30 minút. 
 - Kým sa nám stehná varia, pripravíme si zeleninu - postupne ju nakrájame na približne rovnaké kúsky - začneme zemiakmi na kocky, mrkvou na štvrťkolieska, zeler, kaleráb a papriky na kocky. Cibuľu nakrájame na väčšie kocky, paradajku len naznačíme prekrojenie na štvrtiny - jemne nakrojíme "na kríž"
 - Po 30 minútach vyberieme uvarené stehná z vývaru, vybrala som aj bobkový list a nové korenie - vývaru už svoju arómu i chuť odovzdali
 - ...do vývaru vsypeme zemiaky a koreňovú zeleninu
 - ...pridáme pretlačený, resp. nastrúhaný cesnak 
 - ...vsypeme cibuľu a pridáme bouguet garni (alias viazaničku byliniek - v mojom prípade petržlenová vňať, zelerová vňať, vňať ligurčeka a vňať novej cibuľky)
 - Pridáme fazuľovú a kukuricovú konzervu. Dnes som použila 2 konzervy "červená fazuľa a kukurica v paradajkovom pretlaku" z Lidla namiesto samostatných konzerv kukurice a fazule. Pridáme paradajkový pretlak, feferónovu pastu (tu na juhu známa ako Erös Pista), soľ, solčanku a mleté čierne korenie - podľa chuti. 
 - ...pridáme papriky a paradajky
 - ...zo stehien oberieme mäsko, nakrájame na menšie kúsky a vsypeme do hrnca. Necháme povariť cca 10 minút - kým sa uvaria zemiaky. Keď mám staré zemiaky zvyknem jeden veľký nastrúhať a tým celý guláš pekne zhustne. Ale mala som len nové zemiačiky, preto som guláš zahustila 1-2 PL polohrubej múky rozmiešanej v 1 dl vody. Necháme prevrieť, odstavíme z ohňa a dosypeme nasekanú petržlenovú vňať (prípadne koriandrovú) a vňať mladej cibuľky...a je to :)
 - Ešte som chcela napísať, že ideálnou prílohou okrem čerstvého chlebíka sú napr. lángoše, alebo zemiakové pagáče, či slimáky http://www.mimibazar.sk/recept.php?id=44192&user=114156 (môj recept na mmb)
 - ...alebo takéto syrové rohlíčky s cesnakom :)
http://www.mimibazar.sk/recept.php?id=32630&user=114156 (môj recept na mmb)