Rybacia polievka s toastom „aioli“
šéfkuchár reštaurácií La Marine a THeMA v Bratislave, 1. februára 2018
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
porcie
Suroviny
2 ks |
|
220 g (losos, zubáč, morské plody - krevety, slávky...) |
|
2 strúčiky |
|
1 ks |
|
1 ks |
|
100 g |
|
2 ks |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Aioli majonéza: | |
100 ml |
|
|
|
100 ml |
|
50 g |
|
2 strúčiky |
|
Okrem toho: | |
1 ks |
|
100 g |
|
Postup
-
1
Rybacie hlavy vložíme do studenej vody, pridáme polovicu z očistenej zeleniny, soľ, korenie a varíme aspoň 5 hodín. Hotový vývar prelejeme cez sito.
- 2
Na oleji opečieme cibuľu a cesnak, potom pridáme zvyšok surovej očistenej zeleniny nakrájanej na kocky veľké jeden centimeter a opečieme dozlata na oleji. Zalejeme rybacím vývarom, pridáme biele víno, šafran a varíme 30 minút. Uvarenú polievku rozmixujeme dohladka, pridáme do nej kúsky rýb a morských plodov a varíme ešte 5 minút. Pred mixovaním môžeme pridať aj uvarenú zeleninu z vývaru, polievka bude hustejšia.
- 3
Aioli majonéza: Biele víno, brandy a šafran spolu prevaríme asi 5 minút a precedíme cez husté sitko. Zmiešame s majonézou a pretlačeným cesnakom. Potrieme ňou kúsky bagety, posypeme syrom a podávame spolu s polievkou.
Tiež rybacia polievka:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Mám ale problém s tou majonézou aioli. Tato uvedená je asi také dobrá, ale není to aioli. V majonéze aioli musí být česnek! Aioli je zkrácené alio olio, tedy česnek a olej.
@Parles (1.2.2018 09:01)
Dobrý deň,
v prvom rade sa chcem poďakovať za upozornenie. Áno, do Aioli ide cesnak a aj ho tam dávame. Zabudol som ho napísať do receptu. Ospravedlňujem sa a ešte raz ďakujem.
@Roxanne (1.2.2018 09:13)
Dobrý deň,
ďakujem za Váš komentár.
Zabudol som do receptu napísať, že na vývar použijeme polovicu zeleniny a druhú polovicu si necháme na základ, do ktorého pridáme aj cibuľu a cesnak. Môžeme pred mixovanim pridať aj uvarenú zeleninu z vývaru, polievku budeme mať ešte hustejšiu.
@Radox1 (1.2.2018 09:30)
Dobrý deň,
rybací vývar môžme variť aj 2 - 3 hodiny tak, ako napríklad slepačí, ktorý ja varím tiež minimálne 5 - 6 hodín úplne pomaličky, aby len prebublával. Záleží len na kuchárovi, aký postup zvolí a aký je podľa neho najvhodnejší. Ja rybací vývar pripravujem takto.
Poznámka redakcie:
Na základe týchto odpovedí bol recept upravený.