Ryžový puding
Ryžový puding

Risalamande - dánsky vianočný ryžový puding

violeta - fotkavioleta, včera 19:04
Risalamande - dánsky vianočný ryžový puding
Foto: violeta

Typický dánsky vianočný dezert.
Zdroj: Valdemarsro

45-50 minút
tepelná úprava

Suroviny

180 g
1 l
1 ks
70 g
100 g nelúpané
 štipka
400 ml
Višňová omáčka:
 (Gustin)



Postup

  1. 1

    Ryžu premyjeme a cez noc môžeme nechať namočenú v studenej vode. Prepláchneme a dáme variť do 1 litra mlieka spolu so štipkou soli.

    Risalamande - dánsky vianočný ryžový puding  - obrázok 1
  2. 2

    Najprv miešame. Keď sa už ryža začne variť, stíšime ohrev a necháme prikryté pomaly vrieť.

  3. 3

    Vanilkový struk vyškriabeme a pridáme ho k ryži v mlieku, tak isto cukor. Za občasného premiešania varíme 45-50 minút. Ryža musí zmäknúť a zhustnúť na kašu. Toto je vlastne ryžová kaša (risengrød), ktorú Dáni často jedia počas zimy. Tradične sa podáva posypaná mletou škoricou, s kúskom masla, ktoré sa v kaši roztopí.

  4. 4

    Zatiaľ si pripravíme mandle. Zalejeme ich vriacou vodou a necháme 10 minút lúhovať. Prepláchneme a znova zalejeme vriacou vodou. Necháme postáť ďalšie 2 minúty, potom mandle scedíme a ošúpeme.

  5. 5

    Mandle nasekáme, ale jednu necháme celú. Naozaj len jednu peknú celú mandľu. Primiešame ich do hotovej ryžovej kaše a necháme úplne vychladnúť. Najlepšie do druhého dňa.

  6. 6

    Pred podávaním vyšľaháme šľahačku a primiešame ju do studenej ryžovej kaše.

  7. 7

    K risalamande neodmysliteľne patrí aj tradícia ukrytej celej mandle. Ten, kto ju vo svojej porcii objaví, sa stáva „výhercom“ a dostane drobný darček, často vo forme sladkosti alebo drobnosti pre šťastie. Je zábavné sledovať, ako sa pri vianočnej večeri každý snaží nájsť celú mandľu — taká malá hra plná napätia!

  8. 8

    Porcie risalamande sa polievajú višňovou omáčkou, ktorú v Dánsku dostať už hotovú. Na jej prípravu postačí višnový kompót a kukuričný škrob (Gustin). Možno trocha prichutiť mletou škoricou a cukrom.

    Risalamande - dánsky vianočný ryžový puding  - obrázok 8

Diskusia k receptu

evanaaa
Veď takú ryžovú kašu varievame aj tu, na Slovensku, je to akože ryžové flameri, alebo ju ochutenú dáme zapiecť ako ryžový nákyp.