Čučoriedková torta so želé vkladom
Narodeninová torta pre kolegu rozmerov a la "Korba", ktorého familiárne voláme Skriňa :-) Čokoládový korpus, mascarpone
krém s čučoriedkami sušenými mrazom a bielou Zobraziť celý popisNarodeninová torta pre kolegu rozmerov a la "Korba", ktorého familiárne voláme Skriňa :-) Čokoládový korpus, mascarpone
krém s čučoriedkami sušenými mrazom a bielou čokoládou. Želé vklad z mrazených čučoriedok. Jedlý obrázok na tortu bol
vyrobený na mieru v cukrárskom obchodíku v Karlovej Vsi a meno je z akrylu - vyrobené v cukrárskom e-shope zo Zvolena.
Zdroj: Kakaový olejový korpus od @ivosenka
porcií
príprava
na 150 °C
Suroviny
| Kakaový olejový korpus od @ivosenka: | |
| 5 ks |
|
| 150 g |
|
| 120 g |
|
| 30 g |
|
| 5 PL |
|
|
|
|
| Na potretie: | |
| (Kanadská borůvka značky Maribel) |
|
| Krém: | |
| 1250 g |
|
| 200 ml (40 %) |
|
| 200 g |
|
| 1 bal. (Kaufland) |
|
| Čučoriedkové želé: | |
| 500 g mrazené |
|
| 80-100 g |
|
| 12 g |
|
| 12 g |
|
| 50 g |
|
| Krém na zdobenie: | |
| 250 g |
|
| 4 PL |
|
| 4 PL |
|
|
|
|
Postup
-
1
Čokoládový korpus som robila do formy s priemerom 24 cm podľa najlepšieho receptu tu na Vareche od @ivosenka, ktorej ďakujem za skvelý recept.
- 2
Korpus je ako obláčik. Ja som mala menšie vajíčka, použila som ich 6 ks a aj 6 PL oleja. Treba ho rezať veľmi opatrne, nepridržiavajte ho rukou hore, ale zboku. Rozrežte ho na 3 pláty.
- 3
Krém: Bielu čokoládu rozpustíme vo vodnom kúpeli a necháme vychladnúť na izbovú teplotu. Sušené čučoriedky rozmixujeme na prach (mne sa ich nepodarilo rozmixovať úplne, preto som ich ešte preosiala cez sitko - čo vám ostane, môžete použiť ako posyp napr. na cupcakes). Mascarpone vyberieme z chladničky aspoň 2 hodiny predtým, ako s ním budeme pracovať. Je potrebné, aby mali všetky suroviny na krém rovnakú teplotu, aby sa krém nezrazil.
- 4
Mascarpone vymiešame ručným mixérom so smotanou. Pridáme rozmixované sušené čučoriedky. Pridáme vychladnutú bielu čokoládu a stierkou vmiešame do krému. Krém dáme do chladničky trochu stuhnúť, aby sa s ním lepšie pracovalo a nevytláčal sa z bokov torty.
- 5
Želé: Mrazené čučoriedky trochu ohrejte v hrnci a rozmixujte na pyré. Prepasírujte cez sitko. Dostaneme cca 350-380 g pyré. Želatínu rozpustite vo vode a nechajte ju 10 minút napučať. V hrnci zmiešajte čučoriedkové pyré s cukrom, škrobom a zmes varte 1–2 minúty, do zhustnutia.
- 6
Hrniec odstavte z tepla, do jeho obsahu vmiešajte želatínu, a akonáhle sa rozpustí, zmes vlejte do dvoch okrúhlych foriem (priemer 20 cm). Na dno dajte potravinovú fóliu, aby sa vám vklad neprilepil. Ovocný vklad vložte do mrazničky a po stuhnutí ho použite do torty. Hmoty nie je veľa, želé bude tenké. Ak chcete vklad hrubší, spravte ho napr iba do jednej formy, alebo zdvojnásobte množstvo.
- 7
Skladanie torty: Odporúčam tortu skladať v nastaviteľnej obruči s fóliou po bokoch. Prvý plát korpusu potrieme tretinou džemu. Potrieme ho tenkou vrstvou krému a naň položíme prvý želé vklad. Potrieme ho opäť vrstvou krému. Zopakujeme s druhým plátom. Tretí pláť natrieme džemom a tou natretou stranou ho položíme ako poslednú vrstvu. Vrch pokryjeme potravinovou fóliou, aby nám neobschol v chladničke a dáme na noc stuhnúť.
- 8
Na druhý deň celú tortu potrieme krémom. Toto robíme na dvakrát. Prvá vrstva nech je tenšia a nemusí byť dokonalá. Korpus z nej vytiahne vlhkosť a kde-tu sa vám potrhá. Keď dobre stuhne, použite zvyšný krém na druhú vrstvu, ktorú pekne uhlaďte cukrárskou kartou.
- 9
Krém na zdobenie: Všetky ingrediencie si zmiešame na pevnejší krém. Prenesieme ho do cukrárskeho vrecka a tortu ozdobíme pozdĺž hornej hrany a keď vám ostane, aj dole dokola. Dozdobte si ju kľudne ovocím, podľa vašej fantázie a chuti.
- 10
Takto vyzerala torta po rozkrojení:
Tiež Čučoriedková torta:
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
- 2









Áno, ešte stále 😊
Ďakujem ti haji, potešil ma tvoj komentár. Je to "vedlejšák", ver či nie. No vždy ma poteší, keď to niekto takto ocení a zhodnotí. ❤️❤️❤️