Čučoriedková torta
Čučoriedková torta

Čučoriedková torta so želé vkladom

theflyingbaker - fotkatheflyingbaker, včera 16:25

Narodeninová torta pre kolegu rozmerov a la "Korba", ktorého familiárne voláme Skriňa :-) Čokoládový korpus, mascarpone krém s čučoriedkami sušenými mrazom a bielou Zobraziť celý popisNarodeninová torta pre kolegu rozmerov a la "Korba", ktorého familiárne voláme Skriňa :-) Čokoládový korpus, mascarpone krém s čučoriedkami sušenými mrazom a bielou čokoládou. Želé vklad z mrazených čučoriedok. Jedlý obrázok na tortu bol vyrobený na mieru v cukrárskom obchodíku v Karlovej Vsi a meno je z akrylu - vyrobené v cukrárskom e-shope zo Zvolena.
Zdroj: Kakaový olejový korpus od @ivosenka

14-16
porcií
120 minút
príprava
40 minút
na 150 °C

Suroviny

Kakaový olejový korpus od @ivosenka:
5 ks
150 g
120 g
30 g
5 PL
Na potretie:
 (Kanadská borůvka značky Maribel)
Krém:
1250 g
200 ml (40 %)
200 g
1 bal. (Kaufland)
Čučoriedkové želé:
500 g mrazené
80-100 g
12 g
12 g
50 g
Krém na zdobenie:
250 g
4 PL
4 PL



Postup

  1. 1

    Čokoládový korpus som robila do formy s priemerom 24 cm podľa najlepšieho receptu tu na Vareche od @ivosenka, ktorej ďakujem za skvelý recept.

  2. 2

    Korpus je ako obláčik. Ja som mala menšie vajíčka, použila som ich 6 ks a aj 6 PL oleja. Treba ho rezať veľmi opatrne, nepridržiavajte ho rukou hore, ale zboku. Rozrežte ho na 3 pláty.

    Čučoriedková torta so želé vkladom - obrázok 2
  3. 3

    Krém: Bielu čokoládu rozpustíme vo vodnom kúpeli a necháme vychladnúť na izbovú teplotu. Sušené čučoriedky rozmixujeme na prach (mne sa ich nepodarilo rozmixovať úplne, preto som ich ešte preosiala cez sitko - čo vám ostane, môžete použiť ako posyp napr. na cupcakes). Mascarpone vyberieme z chladničky aspoň 2 hodiny predtým, ako s ním budeme pracovať. Je potrebné, aby mali všetky suroviny na krém rovnakú teplotu, aby sa krém nezrazil.

  4. 4

    Mascarpone vymiešame ručným mixérom so smotanou. Pridáme rozmixované sušené čučoriedky. Pridáme vychladnutú bielu čokoládu a stierkou vmiešame do krému. Krém dáme do chladničky trochu stuhnúť, aby sa s ním lepšie pracovalo a nevytláčal sa z bokov torty.

  5. 5

    Želé: Mrazené čučoriedky trochu ohrejte v hrnci a rozmixujte na pyré. Prepasírujte cez sitko. Dostaneme cca 350-380 g pyré. Želatínu rozpustite vo vode a nechajte ju 10 minút napučať. V hrnci zmiešajte čučoriedkové pyré s cukrom, škrobom a zmes varte 1–2 minúty, do zhustnutia.

  6. 6

    Hrniec odstavte z tepla, do jeho obsahu vmiešajte želatínu, a akonáhle sa rozpustí, zmes vlejte do dvoch okrúhlych foriem (priemer 20 cm). Na dno dajte potravinovú fóliu, aby sa vám vklad neprilepil. Ovocný vklad vložte do mrazničky a po stuhnutí ho použite do torty. Hmoty nie je veľa, želé bude tenké. Ak chcete vklad hrubší, spravte ho napr iba do jednej formy, alebo zdvojnásobte množstvo.

  7. 7

    Skladanie torty: Odporúčam tortu skladať v nastaviteľnej obruči s fóliou po bokoch. Prvý plát korpusu potrieme tretinou džemu. Potrieme ho tenkou vrstvou krému a naň položíme prvý želé vklad. Potrieme ho opäť vrstvou krému. Zopakujeme s druhým plátom. Tretí pláť natrieme džemom a tou natretou stranou ho položíme ako poslednú vrstvu. Vrch pokryjeme potravinovou fóliou, aby nám neobschol v chladničke a dáme na noc stuhnúť.

  8. 8

    Na druhý deň celú tortu potrieme krémom. Toto robíme na dvakrát. Prvá vrstva nech je tenšia a nemusí byť dokonalá. Korpus z nej vytiahne vlhkosť a kde-tu sa vám potrhá. Keď dobre stuhne, použite zvyšný krém na druhú vrstvu, ktorú pekne uhlaďte cukrárskou kartou.

    Čučoriedková torta so želé vkladom - obrázok 8
  9. 9

    Krém na zdobenie: Všetky ingrediencie si zmiešame na pevnejší krém. Prenesieme ho do cukrárskeho vrecka a tortu ozdobíme pozdĺž hornej hrany a keď vám ostane, aj dole dokola. Dozdobte si ju kľudne ovocím, podľa vašej fantázie a chuti.

  10. 10

    Takto vyzerala torta po rozkrojení:

    Čučoriedková torta so želé vkladom - obrázok 10

Diskusia k receptu

haji
Velmi zajímavá torta, plná chutí i překvapení. Nevypadá na vedlejšák, spíš profi práce! Klobouček.
theflyingbaker
@haji (4.12.2025 21:58)

Ďakujem ti haji, potešil ma tvoj komentár. Je to "vedlejšák", ver či nie. No vždy ma poteší, keď to niekto takto ocení a zhodnotí. ❤️❤️❤️