Polievka zo sladkovodných rýb s pečenými paprikami a s paradajkami
šéfkuchár, 21. decembra 2023
Foto: Archív Vojta Artza
Ak kúpime celú rybu, hlava a časť kostí často končí v koši. Je to škoda, pretože sa z nich dá uvariť výborná polievka. Skúste Zobraziť celý popisAk kúpime celú rybu, hlava a časť kostí často končí v koši. Je to škoda, pretože sa z nich dá uvariť výborná polievka. Skúste túto podľa šéfkuchára Vojta Artza.
porcií
príprava
tepelná úprava
Suroviny
Vývar: | |
700 g (kosti a hlavy) |
|
125 g |
|
80 g |
|
100 g |
|
80 g |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Polievka: | |
|
|
60 g |
|
80 g |
|
2 strúčiky |
|
130 g |
|
120 g |
|
400 g (1 konzerva) |
|
150 g |
|
200 g (žltá, červená) |
|
|
|
Ešte potrebujeme: | |
500 g chladené filety (kapor, zubáč, amor alebo ostriež) |
|
60 g (82 %) |
|
|
|
|
|
1 ks |
|
Postup
-
1
Rybie kosti a hlavy očistíme, z hlavy vyberieme žiabre a oči. Na časti tuku orestujeme očistenú, na kúsky nakrájanú zeleninu, zalejeme ju studenou vodou, osolíme, pridáme skelety a hlavy a pomaly privedieme do varu.
- 2
Pomocou naberačky pozbierame z povrchu zrazené bielkoviny, pridáme korenie a znížime teplotu. Varíme asi 1 hodinu.
- 3
Potom vývar vypneme a necháme ho čiastočne vychladnúť. Chuť vývaru zosilnie a kaly sa usadia na dne hrnca. Potom ho pomocou naberačky precedíme cez jemné cedidlo.
- 4
Rúru predhrejeme na 200 °C. Celé lúpané paradajky z konzervy scedíme a šťavu odložíme. Scedené paradajky zmiešame s cukrom a polejeme olejom. Pečieme asi 20 minút, aby sa chuť ešte viac zvýraznila.
- 5
V kastróliku na masle a na olivovom oleji restujeme nakrájanú šalotku, mrkvu, stonkový zeler a cesnak, kým zelenina zmäkne. Pridáme upečené paradajky, paradajkovú šťavu, bobkový list, celé a nové korenie, čerstvú bazalku a vývar z rýb.
- 6
Varíme na miernom ohni asi 20 minút. Odstránime bobkový list, bazalku a korenie a polievku rozmixujeme. Prepasírujeme a dochutíme podľa potreby soľou.
- 7
Celé papriky potrieme dôkladne olejom. Dáme ich na plech a pečieme v rúre pri teplote 200 °C asi 15 minút dohneda. Na šupke paprík sa vytvoria tzv. pľuzgiere. Po upečení prikryjeme papriky pokrievkou a necháme ich zapariť asi 10 minút. Potom ich ošúpeme a dužinu nakrájame na prúžky.
- 8
Šupku čerstvých paradajok nakrojíme na špičke do kríža. Na 10 sekúnd ich ponoríme do dostatočného množstva vriacej vody. Potom ich vyberieme a ihneď schladíme v studenej vode. Nakrojené špičky sa mierne odchlipnú od dužiny a paradajky ľahko olúpeme. Rozkrojíme ich na štvrtiny a vykrojíme jadrovníky.
- 9
Filety z rýb očistíme, zbavíme zvyškov kostí a nakrájame na kúsky. Potom ich v panvici opekáme na masle kožou dolu, kým sa neprepečú asi na 2/3, a jemne ich osolíme. Pri servírovaní kúsky rýb vkladáme priamo do polievky.
- 10
Do polievkového taniera nalejeme porciu horúcej polievky. Postupne do nej vkladáme na masle orestované kúsky nakrájaných paprík a paradajok. Potom pridáme čerstvo opečené kúsky rýb.
- 11
Hotovú polievku dozdobíme petržlenovou vňaťou, bazalkou a pokvapkáme olivovým olejom. Podávame s čerstvo opečenou bagetou.
Tiež rybacia polievka:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu