Domáci chlieb
Domáci chlieb

Chlebík so sušeným ovocím

Kulinární studio MAFRA
mesačník Varecha, 9. septembra 2025
Chlebík so sušeným ovocím
Foto: Kulinární studio MAFRA

Do cesta môžete zapracovať rôzne druhy sušeného ovocia, napríklad čučoriedky a višne. Výborný je potretý maslom, s plátkom tvrdého syra a troškou džemu. Zobraziť celý popisDo cesta môžete zapracovať rôzne druhy sušeného ovocia, napríklad čučoriedky a višne. Výborný je potretý maslom, s plátkom tvrdého syra a troškou džemu. Dokonalé sú z neho aj opečené toasty.

20 (+ kysnutie) minút
príprava
50 minút
na 180 °C

Suroviny

15 g
2 ČL
600 ml vlažná
750 g
 štipka
20 g
50 g
50 g
100 g



Postup

  1. 1

    Droždie rozdrobíme do misky. Pridáme med a rozmiešame. Prilejeme 100 ml vlažnej vody, prisypeme 2 PL hladkej múky a rozmiešame. Necháme vzísť kvások.

  2. 2

    Do veľkej misy preosejeme múku, pridáme muškátový kvet, soľ a všetko premiešame. Potom vlejeme kvások, 500 ml vlažnej vody a vypracujeme vláčne cesto. Nakoniec zapracujeme sušené ovocie nakrájané na kúsky. Hotové cesto dáme do chladničky a necháme 10 hodín kysnúť.

  3. 3

    Nakysnuté cesto vyberieme z chladničky, spracujeme a v teple necháme asi 2 hodiny kysnúť. Opäť spracujeme, vložíme do formy na chlieb a necháme 30 minút kysnúť. Po nakysnutí pečieme pri 180 °C asi 50 minút.

Diskusia k receptu