Provensálske kuracie stehno s olivovou ryžou fotorecept
Foto: digestor
Scenéria levanduľových polí, olivových sadov a slnkom utopených viníc je možno práve to, čo má navodiť tento pokrm - juhovýchod Francúzska, inšpiráciu viacerých umelcov Zobraziť celý popisScenéria levanduľových polí, olivových sadov a slnkom utopených viníc je možno práve to, čo má navodiť tento pokrm - juhovýchod Francúzska, inšpiráciu viacerých umelcov a raj pôžitkárov. Jeho príprava nie je taká zložitá ako rafinovné postupy a jemné kombinácie domácich šéfkuchárov. Snáď nebude Provensálsko vo vašej kuchyni iba zdanie spôsobené nadmernou konzumáciou tekutých prísad.
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
2 ks |
|
100 g |
|
2 ks |
|
50 g |
|
50 g |
|
0,1 l |
|
1 ks |
|
1 ks |
|
5 ks olúpaná |
|
2 ks - strúčik |
|
1 ks |
|
0,3 g |
|
0,3 g |
|
0,3 g |
|
0,3 g |
|
2 g |
|
0,5 g |
|
0,05 l |
|
Postup
-
1
Na rozpálenom olivovom oleji opečieme šalotku a po chvíli pridáme červené víno (nemusí byť archívne, no určite nie sladké sudové).
-
2
Necháme vypariť alkohol, pomelieme trocha čierneho korenia a vsypeme nakrájanú zeleninu (cuketu a baklažán), krátko podusíme, pridáme ošúpané a nasekané paradajky, zelené olivy, bobkový list, čerstvý rozmarín, tymián, soľ, malú lyžičku cukru a privediem do varu.
-
3
Na olivovom oleji popražíme opláchnutú ryžu a zalejeme vodou, necháme zovrieť, osolíme a vsypeme čierne olivy, dusíme kým nie je ryža mäkká.
-
4
Rozpolené kuracie stehná sprudka opečieme na olivovom oleji, aby sa sfarbili do zlato-hneda, stačí chvíľa (mäso je najlepšie pár hodín pred prípravou naložiť s cesnakom, bylinkami a citrónovou šťavou, nesoliť!).
-
5
Takto pripravené stehná vložíme do zeleninového hrnca a dusíme ďalších 10-15 minút, tesne pred dovarením vsypeme najemno nakrájaný cesnak a čerstvú petržlenovú vnať. Podávame s olivovou ryžou a zbytkom červeného vína. Bon Appétit!
Diskusia k receptu