Provensálske kuracie stehno s olivovou ryžou (fotorecept)
Autor receptu: digestor
Scenéria levanduľových polí, olivových sadov a slnkom utopených viníc je možno práve to, čo má navodiť tento pokrm - juhovýchod Francúzska, inšpiráciu viacerých umelcov a raj pôžitkárov. Jeho príprava nie je taká zložitá ako rafinovné postupy a jemné kombinácie domácich šéfkuchárov. Snáď nebude Provensálsko vo vašej kuchyni iba zdanie spôsobené nadmernou konzumáciou tekutých prísad.
2 porcie |
10 minút príprava |
30 minút tepelná úprava |
Postup
- Na rozpálenom olivovom oleji opečieme šalotku a po chvíli pridáme červené víno (nemusí byť archívne, no určite nie sladké sudové).
- Necháme vypariť alkohol, pomelieme trocha čierneho korenia a vsypeme nakrájanú zeleninu (cuketu a baklažán), krátko podusíme, pridáme ošúpané a nasekané paradajky, zelené olivy, bobkový list, čerstvý rozmarín, tymián, soľ, malú lyžičku cukru a privediem do varu.
- Na olivovom oleji popražíme opláchnutú ryžu a zalejeme vodou, necháme zovrieť, osolíme a vsypeme čierne olivy, dusíme kým nie je ryža mäkká.
- Rozpolené kuracie stehná sprudka opečieme na olivovom oleji, aby sa sfarbili do zlato-hneda, stačí chvíľa (mäso je najlepšie pár hodín pred prípravou naložiť s cesnakom, bylinkami a citrónovou šťavou, nesoliť!).
- Takto pripravené stehná vložíme do zeleninového hrnca a dusíme ďalších 10-15 minút, tesne pred dovarením vsypeme najemno nakrájaný cesnak a čerstvú petržlenovú vnať. Podávame s olivovou ryžou a zbytkom červeného vína. Bon Appétit!