Kuracie mäso
Kuracie mäso

Murgh butter masala (maslové kurča)

Akshay Kumar Dixit
majiteľ indickej reštaurácie Ashoka v Bratislave, 29. novembra 2020
Murgh butter masala (maslové kurča)
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc

V kuchyniach Indie sa používa množstvo korenín a údajne väčšinu z nich nezačali pred stáročiami používať pre ich chuť, ale pre zdravotné účinky. Napríklad kurkuma, Zobraziť celý popisV kuchyniach Indie sa používa množstvo korenín a údajne väčšinu z nich nezačali pred stáročiami používať pre ich chuť, ale pre zdravotné účinky. Napríklad kurkuma, klinčeky a kardamóm sú antiseptické, zázvor pomáha pri trávení a pôsobí proti nadúvaniu.

5
porcií
45 minút
príprava

Suroviny

800 g vykostené (alebo kuracie prsia)
120 ml
1,5 PL rozdrveného
1 PL nastrúhaný
2 ČL
1 ČL
1 ČL
1 ČL
Na omáčku:
25 ml
25 ml roztopené (alebo zmes 1 PL roztopeného masla a 1 PL oleja)
1 ks veľká nakrájaná
1 PL rozdrvený
1 PL nastrúhaný
1 ČL
1 ČL
1 ČL
400 g rozmixované
1/2 ČL
1 ČL
1 PL
180 ml
Naan (5 porcií):
280 g
1/2 ČL
30 ml teplá
1 ČL
3/4 ČL
90 ml teplé
90 ml (alebo iný 8–10 %)
30 ml (+ 2 PL extra na pečenie)
1/2 ČL




Postup

  1. 1

    Kuracie mäso nakrájané na kúsky zmiešame so všetkými ingredienciami a marinujeme minimálne polhodinu, ale pokojne aj cez noc. Rozpálime olej a kúsky kuraťa v ňom opražíme, asi 3 minúty z každej strany. Vyberieme a necháme v teple.

  2. 2

    Do tej istej panvice pridáme ghee alebo zmes masla a oleja. Na tejto zmesi opražíme nakrájanú cibuľu, pridáme cesnak a zázvor a opražíme 1 minútu. Do zmesi pridáme koreniny a ešte 20 sekúnd miešame. Pridáme rozmixované paradajky, čili a soľ a za občasného miešania varíme 10 minút. Potom stiahneme z ohňa. Prelejeme do mixéra a rozmixujeme. Ak je zmes hustá, môžeme pridať trochu vody.

  3. 3

    Pyré dáme naspäť do hrnca, vložíme doň kúsky kuraťa aj so šťavou a varíme ešte 8–10 minút. Ak máme, ozdobíme nasekaným koriandrom a pokvapkáme smotanou. Podávame s basmati ryžou a naanom – indickými plackami.

  4. 4

    Príprava naanu: Zmiešame vodu, cukor, droždie a necháme 10 minút postáť. Pridáme ostatné prísady a vypracujeme cesto, ktoré preložíme na dosku a 3–5 minút hnetieme. Cesto preložíme do misky a na teplom mieste necháme hodinu prikryté kysnúť.

  5. 5

    Potom cesto vyklopíme na dosku, rozdelíme na 5 častí, urobíme z nich guľôčky, ktoré rozvaľkáme na placky hrubé 3 mm. Rozpálime panvicu, potrieme olejom a každú placku opekáme z každej strany asi 2 minúty. Hotové horúce placky zabalíme do utierky. Pred podávaním môžeme potrieť roztopeným maslom s cesnakom a posypať koriandrom alebo petržlenovou vňaťou.

Diskusia k receptu

beatacsontosova
Cez týždeň som robila na večeru, naanu dvojnásobne množstvo, famooozne. Naivne som si myslela ze ostane aj na druhy deň na obed...


misoo
neveril som, ze dokazem ozajstnu Indiu uvarit doma, Dakujem! bolo to famozne!
btw viac receptov sem nedas pls?🙏