Murgh butter masala (maslové kurča)
majiteľ indickej reštaurácie Ashoka v Bratislave, 29. novembra 2020

Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
V kuchyniach Indie sa používa množstvo korenín a údajne väčšinu z nich nezačali pred stáročiami používať pre ich chuť, ale pre zdravotné účinky. Napríklad kurkuma, Zobraziť celý popisV kuchyniach Indie sa používa množstvo korenín a údajne väčšinu z nich nezačali pred stáročiami používať pre ich chuť, ale pre zdravotné účinky. Napríklad kurkuma, klinčeky a kardamóm sú antiseptické, zázvor pomáha pri trávení a pôsobí proti nadúvaniu.
porcií
príprava
Suroviny
| 800 g vykostené (alebo kuracie prsia) |
|
| 120 ml |
|
| 1,5 PL rozdrveného |
|
| 1 PL nastrúhaný |
|
| 2 ČL |
|
| 1 ČL |
|
| 1 ČL |
|
| 1 ČL |
|
| Na omáčku: | |
| 25 ml |
|
| 25 ml roztopené (alebo zmes 1 PL roztopeného masla a 1 PL oleja) |
|
| 1 ks veľká nakrájaná |
|
| 1 PL rozdrvený |
|
| 1 PL nastrúhaný |
|
| 1 ČL |
|
| 1 ČL |
|
| 1 ČL |
|
| 400 g rozmixované |
|
| 1/2 ČL |
|
| 1 ČL |
|
| 1 PL |
|
| 180 ml |
|
| Naan (5 porcií): | |
| 280 g |
|
| 1/2 ČL |
|
| 30 ml teplá |
|
| 1 ČL |
|
| 3/4 ČL |
|
| 90 ml teplé |
|
| 90 ml (alebo iný 8–10 %) |
|
| 30 ml (+ 2 PL extra na pečenie) |
|
| 1/2 ČL |
|
Postup
-
1
Kuracie mäso nakrájané na kúsky zmiešame so všetkými ingredienciami a marinujeme minimálne polhodinu, ale pokojne aj cez noc. Rozpálime olej a kúsky kuraťa v ňom opražíme, asi 3 minúty z každej strany. Vyberieme a necháme v teple.
- 2
Do tej istej panvice pridáme ghee alebo zmes masla a oleja. Na tejto zmesi opražíme nakrájanú cibuľu, pridáme cesnak a zázvor a opražíme 1 minútu. Do zmesi pridáme koreniny a ešte 20 sekúnd miešame. Pridáme rozmixované paradajky, čili a soľ a za občasného miešania varíme 10 minút. Potom stiahneme z ohňa. Prelejeme do mixéra a rozmixujeme. Ak je zmes hustá, môžeme pridať trochu vody.
- 3
Pyré dáme naspäť do hrnca, vložíme doň kúsky kuraťa aj so šťavou a varíme ešte 8–10 minút. Ak máme, ozdobíme nasekaným koriandrom a pokvapkáme smotanou. Podávame s basmati ryžou a naanom – indickými plackami.
- 4
Príprava naanu: Zmiešame vodu, cukor, droždie a necháme 10 minút postáť. Pridáme ostatné prísady a vypracujeme cesto, ktoré preložíme na dosku a 3–5 minút hnetieme. Cesto preložíme do misky a na teplom mieste necháme hodinu prikryté kysnúť.
- 5
Potom cesto vyklopíme na dosku, rozdelíme na 5 častí, urobíme z nich guľôčky, ktoré rozvaľkáme na placky hrubé 3 mm. Rozpálime panvicu, potrieme olejom a každú placku opekáme z každej strany asi 2 minúty. Hotové horúce placky zabalíme do utierky. Pred podávaním môžeme potrieť roztopeným maslom s cesnakom a posypať koriandrom alebo petržlenovou vňaťou.
Tiež kuracie mäso:
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
- 2








btw viac receptov sem nedas pls?🙏