Kuracie mäso

Murgh butter masala (maslové kurča)

Autor receptu: redakcia

V kuchyniach Indie sa používa množstvo korenín a údajne väčšinu z nich nezačali pred stáročiami používať pre ich chuť, ale pre zdravotné účinky.* Napríklad kurkuma, klinčeky a kardamóm sú antiseptické, zázvor pomáha pri trávení a pôsobí proti nadúvaniu.

5
porcií
45 minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. Kuracie mäso nakrájané na kúsky zmiešame so všetkými ingredienciami a marinujeme minimálne polhodinu, ale pokojne aj cez noc. Rozpálime olej a kúsky kuraťa v ňom opražíme, asi 3 minúty z každej strany. Vyberieme a necháme v teple.
  2. Do tej istej panvice pridáme ghee alebo zmes masla a oleja. Na tejto zmesi opražíme nakrájanú cibuľu, pridáme cesnak a zázvor a opražíme 1 minútu. Do zmesi pridáme koreniny a ešte 20 sekúnd miešame. Pridáme rozmixované paradajky, čili a soľ a za občasného miešania varíme 10 minút. Potom stiahneme z ohňa. Prelejeme do mixéra a rozmixujeme. Ak je zmes hustá, môžeme pridať trochu vody.
  3. Pyré dáme naspäť do hrnca, vložíme doň kúsky kuraťa aj so šťavou a varíme ešte 8–10 minút. Ak máme, ozdobíme nasekaným koriandrom a pokvapkáme smotanou. Podávame s basmati ryžou a naanom – indickými plackami.
  4. Príprava naanu: Zmiešame vodu, cukor, droždie a necháme 10 minút postáť. Pridáme ostatné prísady a vypracujeme cesto, ktoré preložíme na dosku a 3–5 minút hnetieme. Cesto preložíme do misky a na teplom mieste necháme hodinu prikryté kysnúť.
  5. Potom cesto vyklopíme na dosku, rozdelíme na 5 častí, urobíme z nich guľôčky, ktoré rozvaľkáme na placky hrubé 3 mm. Rozpálime panvicu, potrieme olejom a každú placku opekáme z každej strany asi 2 minúty. Hotové horúce placky zabalíme do utierky. Pred podávaním môžeme potrieť roztopeným maslom s cesnakom a posypať koriandrom alebo petržlenovou vňaťou.