Kuracie mäso
Murgh butter masala (maslové kurča)
Autor receptu: redakcia
V kuchyniach Indie sa používa množstvo
korenín a údajne väčšinu z nich nezačali pred
stáročiami používať pre ich chuť, ale pre zdravotné účinky.* Napríklad kurkuma, klinčeky
a kardamóm sú antiseptické, zázvor pomáha
pri trávení a pôsobí proti nadúvaniu.
Postup
- Kuracie mäso nakrájané na kúsky zmiešame so všetkými ingredienciami a marinujeme minimálne polhodinu, ale pokojne aj cez noc. Rozpálime olej a kúsky kuraťa v ňom opražíme, asi 3 minúty z každej strany. Vyberieme a necháme v teple.
- Do tej istej panvice pridáme ghee alebo zmes masla a oleja. Na tejto zmesi opražíme nakrájanú
cibuľu, pridáme cesnak a zázvor a opražíme
1 minútu. Do zmesi pridáme koreniny a ešte
20 sekúnd miešame. Pridáme rozmixované
paradajky, čili a soľ a za občasného miešania
varíme 10 minút. Potom stiahneme z ohňa. Prelejeme do mixéra a rozmixujeme. Ak je zmes hustá, môžeme pridať
trochu vody.
- Pyré dáme naspäť do hrnca, vložíme doň kúsky kuraťa aj so šťavou a varíme ešte 8–10
minút. Ak máme, ozdobíme nasekaným koriandrom a pokvapkáme smotanou. Podávame s basmati ryžou a naanom –
indickými plackami.
- Príprava naanu: Zmiešame vodu, cukor, droždie a necháme 10 minút postáť. Pridáme ostatné prísady
a vypracujeme cesto, ktoré preložíme na dosku a 3–5 minút hnetieme. Cesto preložíme do misky a na teplom mieste
necháme hodinu prikryté kysnúť.
- Potom cesto vyklopíme na dosku, rozdelíme na 5 častí, urobíme
z nich guľôčky, ktoré rozvaľkáme na placky hrubé 3 mm. Rozpálime panvicu, potrieme olejom a každú placku opekáme z každej strany asi 2 minúty. Hotové horúce placky zabalíme do utierky. Pred podávaním môžeme potrieť roztopeným maslom s cesnakom a posypať koriandrom alebo
petržlenovou vňaťou.