Foto: izabella929
Náš sviatočný zákusok...
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
Cesto: 2x | |
3 ks |
|
100 g |
|
1 bal |
|
200 g |
|
100 g |
|
1/2 bal (PDP) |
|
4 KL |
|
1 KL |
|
100 ml |
|
Krém: | |
600 ml |
|
2 bal krémový prášok |
|
z 1/2 citróna |
|
50 g |
|
3 PL |
|
2 kg čerstvé |
|
3 PL domáci |
|
Šľahačková vrstva: | |
300 ml |
|
2 PL |
|
2 bal |
|
Sirup: | |
2 kg čerstvé |
|
4 PL |
|
Postup
-
1
Do misy som rozbila 3 celé vajcia, pridala som kryštálový a vanilínový cukor. Všetko spolu som vymiešala do peny, pridala som roztopené maslo a dobre prešľahala.
-
2
Múku, prášok do pečiva, sódu som zmiešala pridala som nastrúhanú citr. kôru aj šťavu a opatrne som vmiešala do cesta. Napokon som pridala mlieko.
-
3
Trúbu som nechala vyhriať na 180 st. a každý korpus sa piekol 10 min. Oba korpusy som dala na mriežky a nechala vychladiť. Veľkosť plechov 27x37 cm.
-
4
Pripravila som si marhule. Umyla som ich a nechala odkvapkať. Keďže som použila čerstvé marhule, musia sa chvíľku povariť. Dĺžka varenia záleží od zrelosti ovocia.
-
5
Marhule som nožom prekrojila na polovice a odkôstkovala.
-
6
Preložila som ich do hrnca, pridala som cukor a zaliala vodou tak, aby boli ponorené vo vode. Nechala som variť iba 5 min. Sirup, ktorý mi pri varení vznikol použijem na tvorbu krému.
-
7
Uvarené som nechala odkvapkať na sitku. Zrelosť všetkých marhúľ je ťažko odhadnúť, niektoré sa rozvarili, ale podstatná väčšina bola akurát.
-
8
Sirup som vyliala do miešacej nádoby, pridala som Zlaté klasy.
-
9
Uvarila som hustú kašu a ešte do teplej som vmiešala maslo. Potom som krém dobre vyšľahala mixérom a dala do chladničky schladiť. Pred použitím som krém znova prešľahala.
-
10
Na podnos som uložila prvý korpus. Poliala som ho marhuľovicou a potrela horúcim marhuľovým džemom.
-
11
Natrela som ho polovicou krému.
-
12
Na krém som uložila marhule.
-
13
Marhule som natrela druhou polovicou krému. Uložila som do chladničky poriadne schladiť, lebo na vrch pôjde ešte šľahačka.
-
14
Smotanu, cukor a Smetafix som vyšľahala a šľahačku som natrela na krém. Odložila som si časť šľahačky na zdobenie vrchu.
-
15
A položila som druhý korpus. Koláč som dala na noc do chladničky. Po 2 hodinách tuhnutia je potrebné zaťažiť.
-
16
Prajem vám dobrú chuť..)
Diskusia k receptu