Makovník
magazín Varecha, piatková príloha denníka Pravda, 3. novembra 2024
Foto: Shutterstock
príprava
na 190 °C
Suroviny
200 ml |
|
25 g |
|
4 PL |
|
400 g |
|
4 PL |
|
1 ks |
|
3 ks |
|
štipka |
|
Plnka: | |
200 g mletý |
|
150 ml |
|
100 g |
|
štipka |
|
Na potretie: | |
1 ks |
|
Postup
-
1
Na prípravu kvásku rozpustíme 1 PL cukru v 4 PL vlažného mlieka. Potom vmiešame rozdrobené droždie a trochu múky, prikryjeme a necháme kysnúť na teplom mieste približne 10 minút.
- 2
Pomaly rozpustíme maslo. Potom do kvásku primiešame zvyšok mlieka, zvyšný cukor, vajce, žĺtky, rozpustené maslo, štipku soli, zvyšok múky a vypracujeme hladké cesto. To necháme na teplom mieste kysnúť, kým nezdvojnásobí svoj objem.
- 3
Predhrejeme rúru na 190 °C.
- 4
Medzitým na makovú náplň uvaríme mletý mak v mlieku so škoricou a s cukrom.
- 5
Nakysnuté cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku 1/2 cm, potrieme makovou plnkou, voľne zrolujeme a necháme ešte 1/2 hodiny kysnúť.
- 6
Závin položíme na plech s papierom na pečenie, niekoľkokrát popicháme vidličkou, potrieme rozšľahaným vajíčkom a pečieme pri 190 °C približne 40 minút.
Tiež makový závin:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu