Makový závin
Makový závin

Makovník

Jarmila Horváthová
magazín Varecha, piatková príloha denníka Pravda, 3. novembra 2024
Makovník
Foto: Shutterstock
80 minút
príprava
40 minút
na 190 °C

Suroviny

200 ml
25 g
4 PL
400 g
4 PL
1 ks
3 ks
 štipka
Plnka:
200 g mletý
150 ml
100 g
 štipka
Na potretie:
1 ks




Postup

  1. 1

    Na prípravu kvásku rozpustíme 1 PL cukru v 4 PL vlažného mlieka. Potom vmiešame rozdrobené droždie a trochu múky, prikryjeme a necháme kysnúť na teplom mieste približne 10 minút.

  2. 2

    Pomaly rozpustíme maslo. Potom do kvásku primiešame zvyšok mlieka, zvyšný cukor, vajce, žĺtky, rozpustené maslo, štipku soli, zvyšok múky a vypracujeme hladké cesto. To necháme na teplom mieste kysnúť, kým nezdvojnásobí svoj objem.

  3. 3

    Predhrejeme rúru na 190 °C.

  4. 4

    Medzitým na makovú náplň uvaríme mletý mak v mlieku so škoricou a s cukrom.

  5. 5

    Nakysnuté cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku 1/2 cm, potrieme makovou plnkou, voľne zrolujeme a necháme ešte 1/2 hodiny kysnúť.

  6. 6

    Závin položíme na plech s papierom na pečenie, niekoľkokrát popicháme vidličkou, potrieme rozšľahaným vajíčkom a pečieme pri 190 °C približne 40 minút.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia