Kuracie prsia so šalátom s dresingom z vyzretého syra
šéfkuchár Hotela Lomnica v Tatranskej Lomnici, 30. júla 2021

Foto: Hotel Lomnica
porcie
príprava
Suroviny
| Kuracie prsia: | |
| 4 ks s kožou |
|
| 2 strúčiky |
|
| 100 g |
|
| 5 g čerstvý |
|
| 5 g čerstvý |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| Šalát: | |
| 1 ks |
|
| 250 g |
|
| 1 ks |
|
| 1 ks |
|
| Dresing: | |
| 500 ml |
|
| 90 ml (alebo voda) |
|
| 40 g |
|
| 50 g |
|
| 20 g |
|
| 1 strúčik |
|
| 10 g |
|
| 1 ČL |
|
| 4 ks |
|
| 1 ČL |
|
| z 1 citróna |
|
| 3 g |
|
| 10 g |
|
| 2 g |
|
| Čips z vyzretého syra: | |
| 100 g |
|
| 15 g |
|
| 5 g |
|
| Krutóny: | |
| 300 g (najlepšie z predošlého dňa) |
|
|
|
|
|
|
|
Postup
-
1
Najprv urobíme čips zo syra. Syr nastrúhame na jemnom strúhadle, pridáme bezlepkovú múku, ľanové semienka, zľahka premiešame a rozotrieme natenko na plech s mastným papierom. Prekryjeme druhým mastným papierom a valčekom vyvaľkáme tak, aby sa hmota spojila a vznikol tenký plát. Dáme piecť do rozohriatej rúry asi pri 170 stupňoch na 10 minút (bez ventilátora).
- 2
Do litrovej odmerky dáme všetky ingrediencie na dresing okrem citrónovej šťavy a oleja. Rozmixujeme na pyré a postupne začneme pridávať olej (ako na majonézu). Dochutíme soľou, cukrom a citrónovou šťavou.
- 3
Šalát a zeleninu umyjeme, očistíme a osušíme. Šalát natrháme na malé kúsky a zeleninu nakrájame na 1 cm kocky. Tesne pred podávaním zmiešame 4–6 polievkových lyžíc dresingu so zeleninou a so šalátom.
- 4
Kuracie mäso očistíme, osolíme, okoreníme. Opečieme na oleji na horúcej panvičke (vhodnej do rúry) kožou dole aspoň 3 minúty jemne dohneda, potom otočíme a opečieme z druhej strany. Pridáme pár strúčikov cesnaku, vetvičku rozmarínu a tymian. Dopečieme v rúre pri 180 stupňoch asi 12 minút (podľa veľkosti pŕs). Vyberieme, minútku počkáme, na mäso položíme asi 100 g nakrájaného masla a necháme odstáť.
- 5
Chlieb nakrájame alebo natrháme na ľubovoľné kúsky, opečieme nasucho alebo na oleji na panvici do chrumkava, na konci zjemníme maslom. Šalát podávame na studenom tanieri, k tomu servírujeme upečené mäso. Posypeme chlebovými krutónmi, dozdobíme nalámaným syrovým čipsom.
Tiež kuracie prsia:
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
- 2








Diskusia k receptu