Karfiolové guľky
Karfiolové guľky

Karfiolové guľky na petržlenovej mrveničke

Ján Lazarák
šéfkuchár Horského hotela Sliezsky dom**** v Tatranskej Polianke, 8. januára 2020
Karfiolové guľky na petržlenovej mrveničke
Foto: Pravda - Robert Hüttner
6
porcií
70 minút
príprava

Suroviny

300 g
35 g
65 g
45 g
1 ks
80 g
1 strúčik
Petržlenová mrvenička:
200 g
70 g
Paradajková salsa:
250 g
25 g
1 ks
10 ml
4 g čerstvá
30 g
1 strúčik
20 ml
Glazované baby karotky:
200 g
200 g
200 g
60 g
30 k




Postup

  1. 1

    Karfiol nastrúhame najemno alebo pomelieme na mlynčeku, pridáme nastrúhaný parmezán, nastrúhanú mozzarellu, vajce, strúhanku, múku, soľ, korenie, muškátový oriešok, roztlačený cesnak a všetko zmiešame. Z hotovej hmoty tvarujeme guľky, ktoré môžeme zľahka obaliť v múke. Dáme ich na minútu do fritézy a dopekáme v rúre pri 175 °C asi 10 minút.

  2. 2

    Petržlenová mrvenička: Do mixéra vložíme 200 g petržlenovej vňate a 70 g suchárov. Všetko spolu vymixujeme, až kým nevznikne zelená posýpka.

  3. 3

    Paradajková salsa: Paradajky blanšírujeme vo vriacej vode, rýchlo schladíme a schladené zbavíme kože. Stred paradajky vyrežeme a použijeme len dužinu, ktorú nakrájame na malé kocky. Sušené paradajky, bazalku a šalotku tiež nakrájame na malé kocky, pridáme šťavu aj kôru z limetky, balzamiko, olivový olej, soľ, worcester, oregano, tabasco a podľa potreby cukor. Všetko premiešame.

  4. 4

    Glazované baby karotky: Všetky tri druhy karotky očistíme, uvaríme v osolenej vode dochrumkava, vyberieme a schladíme. Do panvice dáme maslo, roztopíme, pridáme baby karotky, osolíme, okoreníme, pridáme trochu medu a všetko spolu premiešame, aby vznikla lesklá karotka, ktorú môžeme hneď podávať.

Diskusia k receptu

evelynba
Prosím veľmi, prestaňte vymýšľať takéto "sprostosti", ktoré sa ani nedajú jesť a nemajú nič spoločné s normálnym stravovaním, toto by som nechcela ani zadarmo.... Zložitá príprava, efekt ako detská párty človek sa ani nenaje. Načo to je ????
caterina
samotne karfiolove gulky nemusia byt zle...ale toto je ako vystrihnute z masterchef...velky tanier a potrebujem lupu aby som videla, co na nom je. A hlavne ked to okomentuje velky sam pan sefkuchar, ktory ma 150 kil...isto pribral z takejto porcie. Nekopirujte zbytocne zahranicny styl. Netvrdim, ze sa treba prejedat, ale po tomto clovek fakt zje kazdu hovadinu co mu pride pod ruku




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia