Karfiolové guľky na petržlenovej mrveničke
šéfkuchár Horského hotela Sliezsky dom**** v Tatranskej Polianke, 8. januára 2020

Foto: Pravda - Robert Hüttner
porcií
príprava
Suroviny
| 300 g |
|
| 35 g |
|
| 65 g |
|
| 45 g |
|
| 1 ks |
|
| 80 g |
|
| 1 strúčik |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| Petržlenová mrvenička: | |
| 200 g |
|
| 70 g |
|
| Paradajková salsa: | |
| 250 g |
|
| 25 g |
|
| 1 ks |
|
| 10 ml |
|
| 4 g čerstvá |
|
| 30 g |
|
| 1 strúčik |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| 20 ml |
|
| Glazované baby karotky: | |
| 200 g |
|
| 200 g |
|
| 200 g |
|
| 60 g |
|
| 30 k |
|
|
|
|
|
|
|
Postup
-
1
Karfiol nastrúhame najemno alebo pomelieme na mlynčeku, pridáme nastrúhaný parmezán, nastrúhanú mozzarellu, vajce, strúhanku, múku, soľ, korenie, muškátový oriešok, roztlačený cesnak a všetko zmiešame. Z hotovej hmoty tvarujeme guľky, ktoré môžeme zľahka obaliť v múke. Dáme ich na minútu do fritézy a dopekáme v rúre pri 175 °C asi 10 minút.
- 2
Petržlenová mrvenička: Do mixéra vložíme 200 g petržlenovej vňate a 70 g suchárov. Všetko spolu vymixujeme, až kým nevznikne zelená posýpka.
- 3
Paradajková salsa: Paradajky blanšírujeme vo vriacej vode, rýchlo schladíme a schladené zbavíme kože. Stred paradajky vyrežeme a použijeme len dužinu, ktorú nakrájame na malé kocky. Sušené paradajky, bazalku a šalotku tiež nakrájame na malé kocky, pridáme šťavu aj kôru z limetky, balzamiko, olivový olej, soľ, worcester, oregano, tabasco a podľa potreby cukor. Všetko premiešame.
- 4
Glazované baby karotky: Všetky tri druhy karotky očistíme, uvaríme v osolenej vode dochrumkava, vyberieme a schladíme. Do panvice dáme maslo, roztopíme, pridáme baby karotky, osolíme, okoreníme, pridáme trochu medu a všetko spolu premiešame, aby vznikla lesklá karotka, ktorú môžeme hneď podávať.
Tiež guľky:
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
- 2








No predsa na kšeft.