Kačacia pečeň s medovníkovými šúľancami
šéfkuchár hotela Arcadia***** v Bratislave, 16. februára 2017

Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
porcií
na 160 °C
Suroviny
| 600 g |
|
|
|
|
|
|
|
| Šúľance: | |
| 1,25 kg |
|
| 250 g |
|
| 250 g |
|
| 3 ks |
|
| 125 g |
|
| 125 g |
|
| Perník: | |
| 500 g |
|
| 250 ml |
|
| 25 g |
|
| 250 g |
|
| 1 ks |
|
| 1 bal |
|
| Jablkové pyré: | |
| 4 ks |
|
| 350 g |
|
| 1 l |
|
| 150 g |
|
| 1 ks |
|
| 1 ks |
|
| na dochutenie |
|
| na dochutenie |
|
| Šípková omáčka: | |
| 200 g |
|
| 400 g vlastnej výroby |
|
| 150 ml |
|
| 200 g |
|
|
|
|
Postup
-
1
Najprv upečieme perník, všetky suché ingrediencie premiešame a pridáme k nim mlieko, med a vajce a vypracujeme redšie cesto, ktoré vylejeme do pripraveného plechu vyloženého papierom na pečenie. Vložíme do rúry vyhriatej na 160 °C a pečieme 20–30 minút. Upečené vyberieme a necháme vychladnúť. Perník necháme vysušiť, rozmixujeme alebo pomelieme, čím vznikne perníková strúhanka, v ktorej budeme obaľovať šúľance.
- 2
Šúľance: Zemiaky najlepšie deň vopred uvaríme, uvarené ošúpeme a pomelieme na mlynčeku, pridáme všetky uvedené suroviny a vypracujeme cesto, z ktorého vyrábame šúľance. Varíme v mierne osolenej vode. Pred podávaním šúľance obalíme v perníkovej strúhanke.
- 3
Jablkové pyré: Jablká očistíme, zbavíme jadrovníkov, nakrájame na mesiačiky a dáme variť do kastróla spolu s bielym vínom, vodou, so škoricou, s badiánom, kryštálovým cukrom a varíme domäkka. Hotové jablká vyberieme, rozmixujeme na hladké pyré a dochutíme citrónovou šťavou a medom.
- 4
Šípková omáčka: Šalotku očistíme, nakrájame na malé kocky a speníme na oleji, pridáme červené víno a necháme ho vyvariť. Potom pridáme demi glace vlastnej výroby, krátko prevaríme a nakoniec pridáme šípkový džem. Hotovú omáčku precedíme cez cedidlo, prípadne do nej zašľaháme trocha masla.
- 5
Nakoniec kačaciu pečeň naporciujeme, zbavíme žiliek, osolíme a na rozpálenom oleji ju opečieme z obidvoch strán. Jedlo podávame s oblátkou pokvapkanou medom.
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
- 2








Diskusia k receptu