Kačacia pečeň s medovníkovými šúľancami

Autor receptu: redakcia

10
porcií
30 minút
na 160 °C

Suroviny

Postup

  1. Najprv upečieme perník, všetky suché ingrediencie premiešame a pridáme k nim mlieko, med a vajce a vypracujeme redšie cesto, ktoré vylejeme do pripraveného plechu vyloženého papierom na pečenie. Vložíme do rúry vyhriatej na 160 °C a pečieme 20–30 minút. Upečené vyberieme a necháme vychladnúť. Perník necháme vysušiť, rozmixujeme alebo pomelieme, čím vznikne perníková strúhanka, v ktorej budeme obaľovať šúľance.
  2. Šúľance: Zemiaky najlepšie deň vopred uvaríme, uvarené ošúpeme a pomelieme na mlynčeku, pridáme všetky uvedené suroviny a vypracujeme cesto, z ktorého vyrábame šúľance. Varíme v mierne osolenej vode. Pred podávaním šúľance obalíme v perníkovej strúhanke.
  3. Jablkové pyré: Jablká očistíme, zbavíme jadrovníkov, nakrájame na mesiačiky a dáme variť do kastróla spolu s bielym vínom, vodou, so škoricou, s badiánom, kryštálovým cukrom a varíme domäkka. Hotové jablká vyberieme, rozmixujeme na hladké pyré a dochutíme citrónovou šťavou a medom.
  4. Šípková omáčka: Šalotku očistíme, nakrájame na malé kocky a speníme na oleji, pridáme červené víno a necháme ho vyvariť. Potom pridáme demi glace vlastnej výroby, krátko prevaríme a nakoniec pridáme šípkový džem. Hotovú omáčku precedíme cez cedidlo, prípadne do nej zašľaháme trocha masla.
  5. Nakoniec kačaciu pečeň naporciujeme, zbavíme žiliek, osolíme a na rozpálenom oleji ju opečieme z obidvoch strán. Jedlo podávame s oblátkou pokvapkanou medom.