Pečená jahňacina
Pečená jahňacina

Jahňacie pliecko s rozmarínom, tymianom a červenou cibuľou fotorecept

frezia - fotkafrezia, 1. januára 2018
Jahňacie pliecko s rozmarínom, tymianom a červenou cibuľou (fotorecept)
Foto: frezia

Lahke, vonave a velmi chutne.

4
porcie
45 minút
príprava
90 minút
na 200 °C

Postup

  1. 1

    Kupime si pekny kus jahnaciny. Ja pouzivam najradsej pliecko, ale mozete pouzit aj stehno.

    Jahňacie pliecko s rozmarínom, tymianom a červenou cibuľou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Kedze som ho chcela naplnit bylinkami, musela som ho vykostit. To je aspon pre mna ta najtazsia praca, ktora mi zabrala najviac casu. Potom si pripravime vsetky suroviny. Slaninku si pokrajame na kocky, cibulu na väcsie kusy, cesnak na platky, susene paradajky marinovane v oleji na kusky, kardamom si v maziari roztlacime, supky vyhodime, polovicu byliniek nadrobno pokrajame, feferonku taktiez.

    Jahňacie pliecko s rozmarínom, tymianom a červenou cibuľou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Mäsovy plat posolime, okorenime z oboch stran. Vnutornu stranu natrieme horcicou, ja som pouzila hrubozrnnu, ale mozete pouzit aj dijonsku. Poukladame paradajky, cesnak, feferonku a zasypeme to bylinkami.

    Jahňacie pliecko s rozmarínom, tymianom a červenou cibuľou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Snazime sa spravit peknu roladu, ja som si pomahala sparatkami, ktoru zviazeme kuchynskou nitou.

    Jahňacie pliecko s rozmarínom, tymianom a červenou cibuľou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Rozpalime v pekaci olej, pridame slaninku, trocha ju oprazime, pridame roladu a poopekame ju zo vsetkych stran, aby nam mäso zostalo stavnate. Pridame cibulu, cesnak, trocha to oprazime a kardamom, po stvrt lyzicky rimskej mletej rasce a skorice, kusok feferonky a za lyzicu paradajkoveho pretlaku. Podlejeme to horucim vyvarom podla potreby a vinom. Nie vsetky tekutiny naraz pridat, ale postupne, len kolko treba. Pridame bylinky, zakryjeme a vlozime do rury vyhriatej na 200 °C.

    Jahňacie pliecko s rozmarínom, tymianom a červenou cibuľou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Pecieme asi jeden a pol hodiny, raz, dvakrat mäso otocime. Poslednu stvrthodinu pecieme odokryte. Po cely cas sa bytom rozplyva nadherna vona. Podla potreby posolime a pokorenime. Ako prilohu sme mali rozmarinove zemiaky, pecene papricky (pimientos) a mrkvu s hrozienkami. Kedze nam vzniklo vela vybornej stavy, hodi sa k tomu aj hubova ryza, alebo tarhona, zemiakova kasa...

    Jahňacie pliecko s rozmarínom, tymianom a červenou cibuľou (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

31 komentárov k receptu
Velmi pekny recept,
aj ja som prvy krat vykostoval jahnacie stehno na Vianoce, nastastie mame youtube, kde aj masiarsky antitalent to bol schopny spravit.
@jerica , @staja , dakujem za pochvalu mojej prace, velmi ste ma potesili, zelam vam krasny Novy rok.
@2010 , ja som podla youtube vykostovala rybu, veru, esteze ho mame. Toto pliecko som vykostovala bez navodu, v tej chvili ma to nenapadlo, ale nabuduce to napravim. Dakujem za nahliadnutie a zelam ti vsetko dobre.
@haji , keby si nebola tak daleko, pozvala by som ta. Dakujem za pochvalu.
@kukulienka71 , je to celkom jednoduche.
Uvarit mrkvu al dente a scedit. V panvici na olivovom oleji oprazit do sklovita nadrobno nakrajanu malu cibulu, pridat pokrajanu mrkvu, hrozienka, chvilku to spolu poprazit, parkrat prehodit, trocha osolit, okorenit a je hotovo. Nic viac. Nedat vela cibule, je aromaticka, aby neprekryla chut mrkvy a mrkva nesmie byt primäkka.
Dobru chut.
@katka78 , dakujem za nahliadnutie a pochvalu, @palokuchi , viem, ze jahnacinu robievas, sledujem tvoje recepty a podla viacerych som uz aj varila. Vyskusaj aj tento moj, verim, ze budes spokojna.
Zelam vam krasny Novy rok!
@Radox1 (4.1.2018 10:07)

Ano, mas pravdu. Nastastie nemam problem ho kupit. Mame tu plno Turkov, ktori maju velmi dobre oddelenie mäsa. Nepredavaju ziadne bravcove, ale maju velky vyber jahnaciny, hovädziny, telaciny, kuraciny... Predavaju koreniny z celeho sveta, keby sa stalo, ze prave nieco nemaju, hned si to zapisu a zozenu to, potom zatelefonuju. Cersve bylinky su tam tiez stale dostat. Skratka, su to velmi dobri obchodnici. Zial, na Slovensku je to s jahnacinou biedne. Naposledy som ju chcela kupit u "Urbanka" v Trencine, kde si vzdy nakupim slovenske dobroty, ale povedali, ze jahnacinu mavaju len pred Velkou nocou, lebo by ju inak nikto nekupil, comu neverim.
Dakujem ti za nahliadnute a zelam krasny Novy rok!
no,aspon k niecomu su ti turci dobri.keby u nas dali normalnu cenu jahnaciny,by sa predala.cena zivej vahy je okolo 2,50€ za kilo,cista vychadza 5 az 7 €.ale im nestaci primerany zisk,tahaju cenu k 15 az 20 euram.
Pekny recept, plny byliniek a to ja tiez rada, použijem suroviny všetky podla teba, ale s inym masom, k jahnacine sa tiez nedostanem a ani mi nejde dole krkom

Pridaj komentár k receptu: