Hovädzie mäso
Hovädzie mäso

Hovädzie na pive so zeleninou fotorecept

sracz - fotkasracz, 11. októbra 2020
Hovädzie na pive so zeleninou (fotorecept)
Foto: sracz

Roky varím guláše, perkelty i paprikáše s čiernym pivom. Začínal som so 16° Zlatým bažantom a tu som odkázaný na Guinness. Vedci tvrdia, že pivo Guinness môže byť prospešné srdcu a že antioxidanty v ňom sú podobné tým, ktoré boli nájdené v ovocí a zelenine, a majú priaznivý vplyv na ľudský organizmus, lebo spomaľuje ukladanie škodlivého cholesterolu na steny ciev. Je to veľmi silné, tuhé pivo, pre ktoré sa vžil názov „stout“ (angl. stout - podsaditý). My ho máme v kuchyni radi, lebo je sladké.

6-8
porcií
30 minút
príprava
120-150 minút
tepelná úprava

Suroviny

2-3 PL (alebo slnečnicový)
1 000-1 200 g
podľa chuti
podľa chuti
3-4 PL
3-4 PL
3-4 ks
333-500 ml kvalitné
3-4 ks
3-4 ks
3-4 ks červené
10-12 ks
3-4 ks
1 000-1 200 ml
podľa chuti
podľa chuti

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Zostava potrebných ingrediencií vždy na dosah rúk.

    Hovädzie na pive so zeleninou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Hovädzie mäso, žiaľ nezohnal som ani krk, ani predné, som pokrájal asi na 5 cm „kocky“, posypal soľou a čerstvo mletým čiernym korením.

    Hovädzie na pive so zeleninou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Postupne opiekol (nechal „zatiahnuť“) na horúcom oleji.

    Hovädzie na pive so zeleninou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pridal som taliansku paradajkovú pastu, premiešal.

    Hovädzie na pive so zeleninou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    10-12 min orestoval.

    Hovädzie na pive so zeleninou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Potom spm pridal na drobno pokrájanú cibuľu, premiešal.

    Hovädzie na pive so zeleninou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Po 5-6 min zalial fľašou čierneho Guinness piva, pôvodne r. 1759 v Írsku, ale ja som použil tunajšie (extra stout, t.j. zvlášť podsadité) s 5,6 % alkoholu, ale vyrába sa aj s 8%. Premiešal a nechal pokojne na ¼-inovom ohreve hodinu variť. Praktická poznámka: ak chcete varenie bársakého mäsa urýchliť, pridajte do základu KL jedlej sódy bikarbóny a premiešajte; mám odskúšané!

    Hovädzie na pive so zeleninou (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Medzičas som využil na umytie a riadne vydrhnutie zeleniny, pomocou tvrdej kefky, špeciálne na tento účel vyčlenenej.

    Hovädzie na pive so zeleninou (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Pokrájal som ju na trošku väčšie kúsky a

    Hovädzie na pive so zeleninou (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    preložil do variaceho sa mäsa, pridal bobkový list a sójovú omáčku.

    Hovädzie na pive so zeleninou (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Keď už bola mrkva mäkká, zalial som celý komplex „škatuľkou“ kúpeného hovädzieho vývaru. Ak by som ho nemal, použijem horúcu vodu. Teraz už iba premiešať, dochutiť a dovariť.

    Hovädzie na pive so zeleninou (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Na tanieri doplniť PL-dve kyslej smotany, posypať a ozdobiť petržlenovou vňaťou a dobrú chuť!

    Hovädzie na pive so zeleninou (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Na túto momentku som veľmi pyšný, podarilo sa mi totiž zachytiť kolibríka, keď si na našom kvitnúcom kríku pochutnával na nektári.

    Hovädzie na pive so zeleninou (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Aj žltá ruža sa s nami nežne rozlúčila pred opakovaným sťahovaním do Iowy.

    Hovädzie na pive so zeleninou (fotorecept) - obrázok 14
Recept je zaradený do kategórií:
Hovädzie mäso, Hlavné jedlá, Obed, Večera, Varené

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
Pěkný receptík. Mě vždy nadchne zelenina, kterou nešetříš. Krásné foto s kolibríkom, tiše závidím takového návštěvníka. Krásné ruže! Přeji klidné stěhování, nezávidím.
Juj to by som si určite pochutnala, milujem jedlá s kopou zeleniny. Krásna ruža a kolibrík je úžasný! Veľa trpezlivosti a sily pri sťahovaní želám.