Hovädzie na pive so zeleninou fotorecept
Foto: sracz
Roky varím guláše, perkelty i paprikáše s čiernym pivom. Začínal som so 16° Zlatým bažantom a tu som odkázaný na Guinness. Vedci tvrdia, že Zobraziť celý popisRoky varím guláše, perkelty i paprikáše s čiernym pivom. Začínal som so 16° Zlatým bažantom a tu som odkázaný na Guinness. Vedci tvrdia, že pivo Guinness môže byť prospešné srdcu a že antioxidanty v ňom sú podobné tým, ktoré boli nájdené v ovocí a zelenine, a majú priaznivý vplyv na ľudský organizmus, lebo spomaľuje ukladanie škodlivého cholesterolu na steny ciev. Je to veľmi silné, tuhé pivo, pre ktoré sa vžil názov „stout“ (angl. stout - podsaditý). My ho máme v kuchyni radi, lebo je sladké.
porcií
príprava
tepelná úprava
Suroviny
2-3 PL (alebo slnečnicový) |
|
1 000-1 200 g |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
3-4 PL |
|
3-4 PL |
|
3-4 ks |
|
333-500 ml kvalitné |
|
3-4 ks |
|
3-4 ks |
|
3-4 ks červené |
|
10-12 ks |
|
3-4 ks |
|
1 000-1 200 ml |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
Postup
-
1
Zostava potrebných ingrediencií vždy na dosah rúk.
-
2
Hovädzie mäso, žiaľ nezohnal som ani krk, ani predné, som pokrájal asi na 5 cm „kocky“, posypal soľou a čerstvo mletým čiernym korením.
-
3
Postupne opiekol (nechal „zatiahnuť“) na horúcom oleji.
-
4
Pridal som taliansku paradajkovú pastu, premiešal.
-
5
10-12 min orestoval.
-
6
Potom spm pridal na drobno pokrájanú cibuľu, premiešal.
-
7
Po 5-6 min zalial fľašou čierneho Guinness piva, pôvodne r. 1759 v Írsku, ale ja som použil tunajšie (extra stout, t.j. zvlášť podsadité) s 5,6 % alkoholu, ale vyrába sa aj s 8%. Premiešal a nechal pokojne na ¼-inovom ohreve hodinu variť. Praktická poznámka: ak chcete varenie bársakého mäsa urýchliť, pridajte do základu KL jedlej sódy bikarbóny a premiešajte; mám odskúšané!
-
8
Medzičas som využil na umytie a riadne vydrhnutie zeleniny, pomocou tvrdej kefky, špeciálne na tento účel vyčlenenej.
-
9
Pokrájal som ju na trošku väčšie kúsky a
-
10
preložil do variaceho sa mäsa, pridal bobkový list a sójovú omáčku.
-
11
Keď už bola mrkva mäkká, zalial som celý komplex „škatuľkou“ kúpeného hovädzieho vývaru. Ak by som ho nemal, použijem horúcu vodu. Teraz už iba premiešať, dochutiť a dovariť.
-
12
Na tanieri doplniť PL-dve kyslej smotany, posypať a ozdobiť petržlenovou vňaťou a dobrú chuť!
-
13
Na túto momentku som veľmi pyšný, podarilo sa mi totiž zachytiť kolibríka, keď si na našom kvitnúcom kríku pochutnával na nektári.
-
14
Aj žltá ruža sa s nami nežne rozlúčila pred opakovaným sťahovaním do Iowy.
Diskusia k receptu