Hovädzie mäso

Hovädzie na pive so zeleninou (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Roky varím guláše, perkelty i paprikáše s čiernym pivom. Začínal som so 16° Zlatým bažantom a tu som odkázaný na Guinness. Vedci tvrdia, že pivo Guinness môže byť prospešné srdcu a že antioxidanty v ňom sú podobné tým, ktoré boli nájdené v ovocí a zelenine, a majú priaznivý vplyv na ľudský organizmus, lebo spomaľuje ukladanie škodlivého cholesterolu na steny ciev. Je to veľmi silné, tuhé pivo, pre ktoré sa vžil názov „stout“ (angl. stout - podsaditý). My ho máme v kuchyni radi, lebo je sladké.

6-8
porcií
30 minút
príprava
120-150 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Zostava potrebných ingrediencií vždy na dosah rúk.
  2. Hovädzie mäso, žiaľ nezohnal som ani krk, ani predné, som pokrájal asi na 5 cm „kocky“, posypal soľou a čerstvo mletým čiernym korením.
  3. Postupne opiekol (nechal „zatiahnuť“) na horúcom oleji.
  4. Pridal som taliansku paradajkovú pastu, premiešal.
  5. 10-12 min orestoval.
  6. Potom spm pridal na drobno pokrájanú cibuľu, premiešal.
  7. Po 5-6 min zalial fľašou čierneho Guinness piva, pôvodne r. 1759 v Írsku, ale ja som použil tunajšie (extra stout, t.j. zvlášť podsadité) s 5,6 % alkoholu, ale vyrába sa aj s 8%. Premiešal a nechal pokojne na ¼-inovom ohreve hodinu variť. Praktická poznámka: ak chcete varenie bársakého mäsa urýchliť, pridajte do základu KL jedlej sódy bikarbóny a premiešajte; mám odskúšané!
  8. Medzičas som využil na umytie a riadne vydrhnutie zeleniny, pomocou tvrdej kefky, špeciálne na tento účel vyčlenenej.
  9. Pokrájal som ju na trošku väčšie kúsky a
  10. preložil do variaceho sa mäsa, pridal bobkový list a sójovú omáčku.
  11. Keď už bola mrkva mäkká, zalial som celý komplex „škatuľkou“ kúpeného hovädzieho vývaru. Ak by som ho nemal, použijem horúcu vodu. Teraz už iba premiešať, dochutiť a dovariť.
  12. Na tanieri doplniť PL-dve kyslej smotany, posypať a ozdobiť petržlenovou vňaťou a dobrú chuť!
  13. Na túto momentku som veľmi pyšný, podarilo sa mi totiž zachytiť kolibríka, keď si na našom kvitnúcom kríku pochutnával na nektári.
  14. Aj žltá ruža sa s nami nežne rozlúčila pred opakovaným sťahovaním do Iowy.