Dusené hovädzie mäso
Dusené hovädzie mäso

Hovädzia nožina s dubákmi v pomalom hrnci fotorecept

kvakac - fotkakvakac, 7. septembra 2020
Hovädzia nožina s dubákmi v pomalom hrnci (fotorecept)
Foto: kvakac

Jednoduchý recept a pritom chutný.

8
porcií
15 minút
príprava
240 minút
na 95 - 98 °C

Suroviny

1200 g
400 g čerstvé
2 ks
3 strúčiky
1 PL
1,5 l

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Mäso pokrájame asi na 1cm plátky. Opečieme na masti z každej strany asi po dve minúty. Odložíme bokom.

    Hovädzia nožina s dubákmi v pomalom hrnci (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Na výpeku podusíme pokrájanú cibuľu do bledo hneda.

    Hovädzia nožina s dubákmi v pomalom hrnci (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Na cibuľu pridáme pokrájané dubáky, rascu a korenie. Podusíme asi päť minút. Preložíme do pomalého hrnca. Ja mám multifunkčný, tak som to robil hneď v ňom.

    Hovädzia nožina s dubákmi v pomalom hrnci (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Na to pridáme vopred opečené mäso a nastrúhaný cesnak.

    Hovädzia nožina s dubákmi v pomalom hrnci (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Zalejeme vývarom tak, aby mäso trochu vyčnievalo. Hrniec zapneme na Low a na štyri hodiny. Nesolíme. Osolíme asi 10 minút pred koncom varenia.

    Hovädzia nožina s dubákmi v pomalom hrnci (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Po tomto čase je mäso mäkké a máme hotovo. Nejakú prílohu k tomu a môžete dávať na tanier.

    Hovädzia nožina s dubákmi v pomalom hrnci (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    U nás bola cestovina k tomu. Tie dubáky s hovädzím dodali jedlu vynikajúcu chuť.

    Hovädzia nožina s dubákmi v pomalom hrnci (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

haji
Výborný recept, hovězí na houbách miluju a tvoje kližka na fotu je výstavní! Krásná práce! U nás doma vždy podávála babička i maminka s těstovinou /kolínky/. Toto spojení chutí nemá chybu. Krásné fotečky!
kvakac
@haji (7.9.2020 13:20)

Vďaka za koment. Neviem či bolo hoviadko nejaké mladé, ale úplne sa rozpadalo mäso. S cestovinou to máme veľmi radi.
emdy
Na jednotku. Začínam ťa podozrievať že si dealer pomalých hrncov. :))))
kvakac
@izabella929 (7.9.2020 16:57)

Vďaka za koment. Ja toto mäso z hovädzieho mám najradšej. No i celej rodine chutí a keď je tak na mäkko urobené je to báseň.
kvakac
@haji (7.9.2020 13:33)

Čo keď som o ne v lese zakopol, tak som ich zdvihol a išli do hrnca. Na jednom mieste bolo päť pekných a viac nič. Asi začnú znovu rasť.
1x haji
kvakac
@emdy (7.9.2020 18:14)

Vďaka za koment. Nie som dealer , len som niekedy lenivý čistiť veľa riadu a nechce sa mi stať pri sporáku. Takže som neduh pozdvihol na cnosť.
kvakac
@frezia68 (7.9.2020 19:38)

Vďaka za koment. Ja ho mám tiež veľmi rád aj guľáš je z neho najchutnejší. Bude aj ten 15 - ho. Už sme partia naň pripravený.
chemik
Osvěty není nikdy dost a proto oceňuji na tomto receptu zdůraznění, že se kližkovité maso nesolí, zvláště, když je vařeno při nizké teplotě. Tím lze též vysvětlit otázku v diskusi, že zůstalo měkké a šťavnaté. Bílkoviny totiž denaturují (srážejí se a tvrdnou) již při teplotách nad 70°C a v solném prostředí. V tomto receptu během 4 hodin v pomalém hrnci maso měkne zvolna a do šťávy se rozpustí téměž všechen kolagen (glejovka), který se pak po osolení již nesrazí. Z téhož důvodu se vývary z masa a kloubových kostí i vařená kolena předem téměř nesolí. A další výhodou je, že v tomto receptu pak zůstanou i neosolené houby ve větších kouscích.
kvakac
@kvakac (8.9.2020 08:56)

@Martamm - uviedol som prvú odpoveď pre teba do omylu má to byť sval z nohy nad kolenom. Chybička se vloudila prepáč. A ako to volajú u vás ak smiem vedieť?
kuko95
Mňam pekny recept..mäso a huby podľa mňa najlepšia kombinácia.
1x kvakac
kvakac
@chemik (8.9.2020 09:00)

Vďaka za koment. To je tiež moja životná skúsenosť s tou soľou. Nie len pri tejto hovädzine, ale aj divine takéto svalové mäso, tak isto aj pri bravčových kolenách a paprčkách.
kvakac
@kuko95 (8.9.2020 14:20)

Vďaka za koment. Máš pravdu je taká prirodzená chuť a veľmi dobrá.
evanaaa
Hovädziu nožinu som naposledy použila asi pred 5-mi dňami na guľáš, je to výborné glejovité mäso, a v mrazničke mám ešte jeden pekný kus....a ak je v strede kosť, je to "osso bucco", aj také mám, ale teľacie, čaká na vhodnú príležitosť :) milý @kvakac , tvoje jedlá sú na zjedenie! :))) a že niekto nevie, čo je to nožina?nevie, o čo príde.....
1x kvakac
kvakac
@alex37 (8.9.2020 14:37)

Vďaka za koment. V tom máš pravdu riadne sme si naložili.
kvakac
@hela17 (22.9.2020 16:11)

Vďaka za koment. To máš pravdu je to veľmi chutné mäso a v tom pomalom hrnci je ako pavučinka.
sracz
Obdivuhodná až úžasná kombinácia dvoch super ingrediencií , hovädzia nožina (labsár, môčing, ..., klížka) a dubáky, v jednom technologickom postupe. Pekne prosím, @Kvakac vážený a milý priateľ, nezabudni pod dubmi sem_tam popolievať "hríbikové miestečka". Keď dôjde rad aj na SVK, pôjdeme ich spolu vyzbierať a otom sa budeme striedať aj pri šporáku!