Kelové bochníky s duseným mangoldom
mesačník Varecha, dnes 16:00

Foto: Kulinární studio MAFRA
porcie
príprava
na 200 °C
Postup
-
1
Kel rozoberieme na listy. Vo veľkom hrnci privedieme do varu osolenú vodu, vložíme do nej kelové listy a krátko ich povaríme (asi 2–4 minúty). Potom ich schladíme v studenej vode a necháme odkvapkať.
- 2
Strúčiky cesnaku ošúpeme. Bravčové mäso umyjeme, osušíme a spolu s polovicou sparených kelových listov a cesnakom pomelieme. Zmes premiešame s nastrúhaným syrom balkánskeho typu, ochutíme rascou, oreganom a korením. Rukou dôkladne premiesime, aby sa hmota dobre spojila a nedrobila sa.
- 3
Z pripravenej mäsovej zmesi vytvarujeme menšie, rovnako veľké bochníky. Uložíme ich na plech, vložíme do rúry vyhriatej na 200 °C a pečieme približne 20 minút.
- 4
Listy mangoldu očistíme a spolu so zvyšnými sparenými listami kelu nakrájame. Čili papričku zbavíme semienok a nakrájame nadrobno. V panvici zohrejeme olej s maslom a najprv krátko orestujeme nasekanú čili papričku. Potom pridáme nakrájaný kel a mangold. Osolíme, okoreníme a pri miernej teplote dusíme 8–10 minút, kým listy úplne nezmäknú. Nakoniec ich dochutíme niekoľkými kvapkami citrónovej šťavy. Upečené bochníky podávame s duseným mangoldom a kelom. Na záver môžeme pridať plátky balkánskeho syra.
Tiež kelové fašírky:
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu