Kelové fašírky
Kelové fašírky

Kelové bochníky s duseným mangoldom

Kulinární studio MAFRA
mesačník Varecha, dnes 16:00
Kelové bochníky s duseným mangoldom
Foto: Kulinární studio MAFRA
4
porcie
30 minút
príprava
20 minút
na 200 °C

Suroviny

1/2 malej hlávky
2 strúčiky
500 g
50 g
1/4 ČL
1/4 ČL
1 zväzok
1 ks
1 PL
1 PL



Postup

  1. 1

    Kel rozoberieme na listy. Vo veľkom hrnci privedieme do varu osolenú vodu, vložíme do nej kelové listy a krátko ich povaríme (asi 2–4 minúty). Potom ich schladíme v studenej vode a necháme odkvapkať.

  2. 2

    Strúčiky cesnaku ošúpeme. Bravčové mäso umyjeme, osušíme a spolu s polovicou sparených kelových listov a cesnakom pomelieme. Zmes premiešame s nastrúhaným syrom balkánskeho typu, ochutíme rascou, oreganom a korením. Rukou dôkladne premiesime, aby sa hmota dobre spojila a nedrobila sa.

  3. 3

    Z pripravenej mäsovej zmesi vytvarujeme menšie, rovnako veľké bochníky. Uložíme ich na plech, vložíme do rúry vyhriatej na 200 °C a pečieme približne 20 minút.

  4. 4

    Listy mangoldu očistíme a spolu so zvyšnými sparenými listami kelu nakrájame. Čili papričku zbavíme semienok a nakrájame nadrobno. V panvici zohrejeme olej s maslom a najprv krátko orestujeme nasekanú čili papričku. Potom pridáme nakrájaný kel a mangold. Osolíme, okoreníme a pri miernej teplote dusíme 8–10 minút, kým listy úplne nezmäknú. Nakoniec ich dochutíme niekoľkými kvapkami citrónovej šťavy. Upečené bochníky podávame s duseným mangoldom a kelom. Na záver môžeme pridať plátky balkánskeho syra.

Diskusia k receptu