Hovädzí guláš so špikovými knedličkami
šéfkuchár hotela Mercure Bratislava Centrum**** , 17. októbra 2016
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
Guláše a perkelty patria do našej ľudovej kuchyne. Viac fantázie v príprave nových príloh, ktoré dokážu jedlu dodať prekvapujúcu bodku, ich však môže povzniesť Zobraziť celý popisGuláše a perkelty patria do našej ľudovej kuchyne. Viac fantázie v príprave nových príloh, ktoré dokážu jedlu dodať prekvapujúcu bodku, ich však môže povzniesť aj do zážitkovej gastronómie.
porcií
príprava
tepelná úprava
Suroviny
1 kg (alebo jelení či diviačí) |
|
kúsok na vyvarenie |
|
350 g |
|
250 g čerstvá |
|
2 strúčiky |
|
350 g |
|
1-2 PL |
|
1 KL |
|
1 KL plnotučná |
|
4 PL |
|
1-2 PL |
|
|
|
|
|
2 ks |
|
|
|
1 hrsť sušený |
|
Špikové knedličky: | |
300 g |
|
250 g |
|
1 ks |
|
|
|
|
|
|
Postup
-
1
Cibuľu nakrájame na menšie kocky a restujeme na masti, až kým nebude takmer priesvitná, pridáme na malé kocky nakrájanú červenú papriku, tiež počkáme, kým nezmäkne. Cesnak chvíľku osmažíme, pridáme pokrájané mäso a opekáme, aby sa zatiahlo.
- 2
Pridáme pretlak, povaríme ho a pridáme aj trochu horčice a necháme skaramelizovať. Pridáme trošku soli, čili, rascu, pridáme kosť a bobkový list. Zmes podľa potreby podlievame (mäso by malo pustiť šťavu) a dusíme pri nízkej teplote.
- 3
Asi 45 minút pred dovarením mäsa pridáme na kocky nakrájané zemiaky. Dolejeme vodou a vyčkáme, kým dôjde mäsko a zemiaky budú uvarené. Dochutíme soľou, korením, mletou červenou paprikou a podrveným majoránom. Guláš nemá byť priveľmi riedky, má mať hustotu omáčky.
- 4
Špikové knedličky: Z kostí vyberieme špik, ktorý dáme upiecť do rúry zohriatej na 180 °C na 5–6 minút. Zatiaľ z toastového chleba upečieme hrianky a pokrájame ich na kocky veľkosti asi 1x1 cm. Upečený špik zmiešame s hriankami, pridáme vajce, nasekanú petržlenovú vňať, soľ, korenie. Lyžičkami tvarujeme knedličky, ktoré paríme asi desať minút. Podávame ku gulášu.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Suroviny su uvedene v zahlavi receptu:
Špikové knedličky: 300 g špikovýchkostí, 250 hrianok nakrájaných na kocky 1x1cm, 1 vajce, nasekaná petržlenová vňať, soľ, mleté čierne korenie