Hovädzí guláš so špikovými knedličkami

Autor receptu: redakcia

Guláše a perkelty patria do našej ľudovej kuchyne. Viac fantázie v príprave nových príloh, ktoré dokážu jedlu dodať prekvapujúcu bodku, ich však môže povzniesť aj do zážitkovej gastronómie.

6-8
porcií
60 minút
príprava
150 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Cibuľu nakrájame na menšie kocky a restujeme na masti, až kým nebude takmer priesvitná, pridáme na malé kocky nakrájanú červenú papriku, tiež počkáme, kým nezmäkne. Cesnak chvíľku osmažíme, pridáme pokrájané mäso a opekáme, aby sa zatiahlo.
  2. Pridáme pretlak, povaríme ho a pridáme aj trochu horčice a necháme skaramelizovať. Pridáme trošku soli, čili, rascu, pridáme kosť a bobkový list. Zmes podľa potreby podlievame (mäso by malo pustiť šťavu) a dusíme pri nízkej teplote.
  3. Asi 45 minút pred dovarením mäsa pridáme na kocky nakrájané zemiaky. Dolejeme vodou a vyčkáme, kým dôjde mäsko a zemiaky budú uvarené. Dochutíme soľou, korením, mletou červenou paprikou a podrveným majoránom. Guláš nemá byť priveľmi riedky, má mať hustotu omáčky.
  4. Špikové knedličky: Z kostí vyberieme špik, ktorý dáme upiecť do rúry zohriatej na 180 °C na 5–6 minút. Zatiaľ z toastového chleba upečieme hrianky a pokrájame ich na kocky veľkosti asi 1x1 cm. Upečený špik zmiešame s hriankami, pridáme vajce, nasekanú petržlenovú vňať, soľ, korenie. Lyžičkami tvarujeme knedličky, ktoré paríme asi desať minút. Podávame ku gulášu.