Hlivový guláš
Hlivový guláš

Hlivový guláš

blissofplants - fotkablissofplants, 10. októbra 2020

Recept je z knižky Slovegán, guláš je výborný, ja som ešte pridala 1 mrkvu, inak som recept nasledovala. Dobrú chuť!

4
porcie
10 minút
príprava
30-40 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 l
600 g
600 g očistené
100 ml
25 g (70 %)
2-3 PL
2 ks
4 strúčiky
3 PL koncentrovaný
2 PL (alebo pšeničná)
3 ČL
2-3 ČL
2 ČL (špeciál)
2 ČL
1/2 ČL
1/4 ČL
1/2 ČL (alebo vetvička čerstvého)
podľa chuti

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Zemiaky a hlivu očistite a nakrájajte na kocky. Nadrobno nakrájajte aj červenú cibuľu a nastrúhajte cesnak. Na strednom ohni dajte zohriať polievkový hrniec. Keď sa hrniec zohreje, nalejte doň 2-3 PL oleja. Na olej prihoďte nakrájanú cibuľu a pomaly ju osmažte, kým nebude sfarbená dozlata. K zlatistej cibuľke prihoďte nastrúhaný cesnak, všetko dobre premiešajte a nechajte podusiť.

  2. 2

    Teraz je čas na najdôležitejšiu ingredienciu, ktorá robí guláš gulášom - korenie. Do hrnca prihoďte sladkú aj údenú papriku, rascu, majorán, rozmarín, čierne korenie, soľ a čili podľa chuti.

  3. 3

    Korenie spolu s hlivou a zemiakmi dobre premiešajte a zalejte litrom zeleninového vývaru, pridajte aj koncentrovaný rajčinový pretlak. Všetko znova premiešajte a nechajte variť na strednom ohni, kým zemiaky nezmäknú.

  4. 4

    Na zahustenie pridajte do guláša kukuričnú múku rozmiešanú v asi 100 ml vody. Teraz môžete pridať aj moju tajnú ingredienciu - 70 % horkú čokoládu, ktorá dodá gulášu skvelú chuť a farbu. Podľa chuti a nálady jej pridávam 25-50 g. Nie je tajomstvom, že guláš chutí najlepšie na druhý deň, nechajte ho preto cez noc odstáť, aby sa chute mohli spojiť.

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
Hlivu robím často, ale tá tvoja je asi lepšia, myslím recept......len tie bylinky by som dala až na koniec, aj ja dávam majoránku, (a aj iné bylinky, či čerstvé, alebo sušené), ale tesne pred vypnutím plameňa.