Hlivový guláš

Hlivový guláš

Autor receptu: blissofplants

Recept je z knižky Slovegán, guláš je výborný, ja som ešte pridala 1 mrkvu, inak som recept nasledovala. Dobrú chuť!

4
porcie
10 minút
príprava
30-40 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Zemiaky a hlivu očistite a nakrájajte na kocky. Nadrobno nakrájajte aj červenú cibuľu a nastrúhajte cesnak. Na strednom ohni dajte zohriať polievkový hrniec. Keď sa hrniec zohreje, nalejte doň 2-3 PL oleja. Na olej prihoďte nakrájanú cibuľu a pomaly ju osmažte, kým nebude sfarbená dozlata. K zlatistej cibuľke prihoďte nastrúhaný cesnak, všetko dobre premiešajte a nechajte podusiť.
  2. Teraz je čas na najdôležitejšiu ingredienciu, ktorá robí guláš gulášom - korenie. Do hrnca prihoďte sladkú aj údenú papriku, rascu, majorán, rozmarín, čierne korenie, soľ a čili podľa chuti.
  3. Korenie spolu s hlivou a zemiakmi dobre premiešajte a zalejte litrom zeleninového vývaru, pridajte aj koncentrovaný rajčinový pretlak. Všetko znova premiešajte a nechajte variť na strednom ohni, kým zemiaky nezmäknú.
  4. Na zahustenie pridajte do guláša kukuričnú múku rozmiešanú v asi 100 ml vody. Teraz môžete pridať aj moju tajnú ingredienciu - 70 % horkú čokoládu, ktorá dodá gulášu skvelú chuť a farbu. Podľa chuti a nálady jej pridávam 25-50 g. Nie je tajomstvom, že guláš chutí najlepšie na druhý deň, nechajte ho preto cez noc odstáť, aby sa chute mohli spojiť.