Foto: mitzy
V lete je najlepšie v lese a v lese sa najlepšie varí guláš :)
porcií
príprava
tepelná úprava
Suroviny
500 g |
|
500 g |
|
500 g |
|
800 g |
|
cca 1 l |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
štipka |
|
od oka |
|
podľa chuti |
|
4-5 strúčikov |
|
Postup
-
1
Hlivu, mrkvu a zemiaky očistíme, umyjeme a nakrájame. Cibuľu olúpeme a nakrájame na drobno. Nad pahrebu s ohníkom postavíme kotlík, nalejeme doň olej a po rozohriatí nasypeme cibuľu. Za občasného miešania a mierneho podlievania vodou z nej vymiešame mäkkú "kašičku", ktorá celý guláš vlastne zahustí. Pridáme nadrobno pokrájaný cesnak. Potom pridáme mletú papriku a premiešame, chvíľu dusíme spolu. Pridáme mrkvu a hlivu. Dusíme podliate trochou vody, miešame. Zalejeme vodou - najlepšie vriacou, pridáme soľ a čierne korenie. Guláš takto varíme na ohni cca hodinu. Guláš ochucujeme a ochutnávame priebežne vareškou. Potom pridáme zemiaky, ktoré stiahnu soľ, takže guláš znovu ochutnáme a dosolíme. Varíme ďalšiu slabú polhodinku. Na záver pridáme majoránku, aby nezhorkla chuť.
-
2
Podávame s chlebom. Prajem dobrú chuť! ;) P.S.: Na druhý deň je guláš ešte lepší, lebo chute sa krásne prepoja.
ďakujem :) hliva s mrkvou je moja obľúbená kombinácia. paprikáš je skvelý nápad.
A ještě když je to hlíva z lesa - to bych měla obavu nejen o guláš, ale i o kotlík. Tiše závidím, bo v lese jsem ještě nevařila, ani v kotlíku.