Špenátový koláč
Špenátový koláč

Gratinovaný špenátový koláčik s baklažánovo-tymianovým pyré

Ján Dudáš
sous-chef z Grandhotela Praha**** v Tatranskej Lomnici, 30. mája 2019
Gratinovaný špenátový koláčik s baklažánovo-tymianovým pyré
Foto: Pravda - Ivan Majerský
10
porcií
70 minút
príprava

Suroviny

Cesto:
200 g
100 g
2 ks
štipka
Špenátová náplň:
100 g
50 g
1 ks
2 strúčiky
podľa chuti
podľa chuti
Baklažánovo-tymiánové pyré:
200 g
100 ml
100 g
50 g
20 g
5 g
Na podávanie:
200 g
10 ks

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Špenátová náplň: Umytý špenát oblanšírujeme na cesnaku a olivovom oleji a primiešame postrúhaný syr a vajce. Zmes podľa chuti osolíme a okoreníme.

  2. 2

    Z múky, vajec, masla a štipky soli urobíme maslové cesto. Cesto rozvaľkáme a vykrojíme kruhy s priemerom asi 10 cm, ktoré vložíme do formičiek a predpečieme pri 185 °C asi 5 minút. Do predpečených košíčkov rozdelíme špenátovú zmes. Gratinujeme (zapečieme) pri 185 °C asi 10 minút.

  3. 3

    Baklažánovo-tymiánové pyré: Umytý baklažán prekrojíme a ochutíme prelisovaným cesnakom, tymianom, olivovým olejom a soľou. Pečieme na 185 °C asi 40 minút. Po upečení vydlabeme vnútro, ktoré dochutíme horčicou, kyslou smotanou, koňakom, soľou, korením a citrónovou šťavou. Zmes vymixujeme na pyré.

  4. 4

    Umyté paradajky konfitujeme v olivovom oleji so soľou pri 100 °C asi 20 minút.

  5. 5

    Gratinovaný špenátový koláč podávame s baklažánovo-tymiánovým pyré, konfitovanou paradajkou a žĺtkom pripraveným metódou sous vide (Celé vajce vložíme do sous vide zariadenia na 65 °C a 45 minút. Po vybratí vajce rozbijeme a vyberieme žĺtok.).

Diskusia k receptu

5 komentárov k receptu
@Leaela (30.5.2019 15:02)

Podľa podkladov, ktoré máme k dispozícii sa z uvedených surovín pripraví 10 koláčikov a ku každému sa podáva 1 vajce. Preto tých 10 vajec vyzerá tak nádejne :)
@Redakcia (30.5.2019 16:29)

Aha,nevsimol som si pocet porcii..... :-( ,ale aj tak je to dako malo......30dkg cesta a ledva 20dkg naplne na 10 kuskov.tam asi nepojdem na obed.... :-)))))
Perfektný koláčik, má to byť ako predjedlo, alebo to môže byť aj obed? Chcelo by to niečo ľahké na zachlípanie. Koňakom by som nešetrila, lebo slovenskí vedci zistili, že na jedného Slováka má pripadať 0,5 deci alkoholu. Verejnosti sa to zdá málo. Pyré by som ním nekazila, najlepšie sú čisté, originálne chute.

Pridaj komentár k receptu: