Gratinovaný špenátový koláčik s baklažánovo-tymianovým pyré

Ján Dudáš
sous-chef z Grandhotela Praha**** v Tatranskej Lomnici, 30. mája 2019 13:00
Ďalšie recepty z Časopisu Varecha »
Gratinovaný špenátový koláčik s baklažánovo-tymianovým pyréFoto: Pravda - Ivan Majerský
10
porcií
70 min
príprava

Suroviny

Cesto:
200 g
100 g
2 ks
štipka
Špenátová náplň:
100 g
50 g
1 ks
2 strúčiky
podľa chuti
podľa chuti
Baklažánovo-tymiánové pyré:
200 g
100 ml
100 g
50 g
20 g
5 g
Na podávanie:
200 g
10 ks
Varecha.sk na Instagrame: Followuj @varechask

Postup prípravy

  1. 1

    Špenátová náplň: Umytý špenát oblanšírujeme na cesnaku a olivovom oleji a primiešame postrúhaný syr a vajce. Zmes podľa chuti osolíme a okoreníme.

  2. 2

    Z múky, vajec, masla a štipky soli urobíme maslové cesto. Cesto rozvaľkáme a vykrojíme kruhy s priemerom asi 10 cm, ktoré vložíme do formičiek a predpečieme pri 185 °C asi 5 minút. Do predpečených košíčkov rozdelíme špenátovú zmes. Gratinujeme (zapečieme) pri 185 °C asi 10 minút.

  3. 3

    Baklažánovo-tymiánové pyré: Umytý baklažán prekrojíme a ochutíme prelisovaným cesnakom, tymianom, olivovým olejom a soľou. Pečieme na 185 °C asi 40 minút. Po upečení vydlabeme vnútro, ktoré dochutíme horčicou, kyslou smotanou, koňakom, soľou, korením a citrónovou šťavou. Zmes vymixujeme na pyré.

  4. 4

    Umyté paradajky konfitujeme v olivovom oleji so soľou pri 100 °C asi 20 minút.

  5. 5

    Gratinovaný špenátový koláč podávame s baklažánovo-tymiánovým pyré, konfitovanou paradajkou a žĺtkom pripraveným metódou sous vide (Celé vajce vložíme do sous vide zariadenia na 65 °C a 45 minút. Po vybratí vajce rozbijeme a vyberieme žĺtok.).

Recept je zaradený do tagov:




TOPlist