Pošírovaný sumec
Pošírovaný sumec

Fileta zo sumca s cviklovými lievancami

Ladislav Zajac a Roman Cintula
z Business hotela Astrum Laus**** v Leviciach, 2. augusta 2017
Fileta zo sumca s cviklovými lievancami
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
4
porcie
80 minút
príprava

Suroviny

4 filety
50 ml
1 vetvička
1 vetvička
1 ks
1 ks
1/2 ks
200 g
4 strúčiky
250 ml
50 g
1 ks menší
Cviklové lievance:
2 ks menšie
20 g
400 ml
150 g
1 ks
100 ml

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Filety zo sumca očistíme, z vody, koreňovej zeleniny, byliniek a zo soli pripravíme vývar, ktorý po uvarení scedíme. Do takto pripraveného vývaru vložíme filety zo sumca, ktoré pomaly pošírujeme (teplota vývaru sa pohybuje v rozmedzí 75–95 °C, nesmie vrieť) asi 8 minút.

  2. 2

    Na olivovom oleji opražíme plátky cesnaku, pridáme smotanu, necháme zredukovať a nakoniec pridáme čerstvý baby špenát, ktorý už len veľmi krátko povaríme, aby si zachoval čerstvosť. Dochutíme soľou a korením.

  3. 3

    Cviklové lievance: Cviklu uvaríme, ošúpeme a nastrúhame najemno. Pripravíme lievancové cesto z mlieka, vajca, hladkej múky, droždia a zo soli, doň potom primiešame nastrúhanú cviklu. V panvici na lievance upečieme na troche oleja lievance.

  4. 4

    Pošírovaného sumca podávame so špenátovým ragú a s cviklovými lievancami. Prelejeme roztopeným maslom, v ktorom krátko podusíme čerstvý strúhaný chren.

Diskusia k receptu

evelynba
Pekné a isto aj chutné. Ale mám otázku: nedali by sa tie lievance urobiť zo surovej cvikly? (Načo ju variť, keď sa bude ešte piecť v ceste?) Ďakujem.
redakcia
@Evelynba (3.8.2017 07:16)

Varená cvikla má inú, jemnejšiu chuť. Netreba ju rozvariť, stačí uvariť al dente, aby sa dala dobre strúhať. Samozrejme, cesto na lievance sa dá pripraviť aj zo surovej cvikly.

Zaujímavé video z archívu TV Varecha