Sumec s kapustou, nakladaným citrónom a orechmi
šéfkuchár reštaurácie Riverbank v Bratislave, 29. júna 2021

Foto: Pravda - Ivan Majerský
porcie
Suroviny
| 600 g |
|
| 500 g |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| Dresing: | |
| 50 ml |
|
| 25 g |
|
| 250 g |
|
| 25 g |
|
|
|
|
|
|
|
| z 1 citróna |
|
| Nakladaný citrón: | |
| 1 ks (bez chemického postreku) |
|
| 50 g |
|
| 50 ml |
|
| Orechy: | |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Postup
-
1
Najprv vopred naložíme citrón. Citrónovú kôru bez bielej šupky nakrájame na tenké rezance a z dužiny povykrajujeme segmenty – mesiačiky – tak, aby boli bez blán. Kôru sparíme 3x v horúcej vode. Po každom sparení prepláchneme čistou vodou. Cukor a vodu prevaríme a horúce nalejeme na citrónovú kôru. Necháme vychladnúť a pridáme citrónové segmenty. Necháme 3 dni odstáť pri izbovej teplote a potom uskladníme v chladničke.
- 2
Orechy varíme v cukrovom sirupe (voda a cukor v pomere 2 : 1) asi 45 minút. Scedíme, usmažíme v oleji na 160 °C dozlatista, pridáme štipku soli.
- 3
Kapustu nakrájame na mesiačiky, podlejeme troškou vody a dusíme asi 30 minút.
- 4
Na dresing dáme všetky suroviny do mixéra a vymixujeme.
- 5
Potom na panvici opečieme sumca a dáme ho dopiecť do rúry rozohriatej na 160 °C asi na 8–10 minút. Osolíme, okoreníme.
- 6
Udusenú kapustu opečieme na panvici na oleji, potom zmiešame s dresingom, citrónom, posypeme orechmi a podávame k sumcovi.
Tiež sumec:
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
- 2








Diskusia k receptu