Pečený sumec
Pečený sumec

Sumec s kapustou, nakladaným citrónom a orechmi

Jaroslav Žídek
šéfkuchár reštaurácie Riverbank v Bratislave, 29. júna 2021
Sumec s kapustou, nakladaným citrónom a orechmi
Foto: Pravda - Ivan Majerský
4
porcie

Suroviny

600 g
500 g
Dresing:
50 ml
25 g
250 g
25 g
z 1 citróna
Nakladaný citrón:
1 ks (bez chemického postreku)
50 g
50 ml
Orechy:




Postup

  1. 1

    Najprv vopred naložíme citrón. Citrónovú kôru bez bielej šupky nakrájame na tenké rezance a z dužiny povykrajujeme segmenty – mesiačiky – tak, aby boli bez blán. Kôru sparíme 3x v horúcej vode. Po každom sparení prepláchneme čistou vodou. Cukor a vodu prevaríme a horúce nalejeme na citrónovú kôru. Necháme vychladnúť a pridáme citrónové segmenty. Necháme 3 dni odstáť pri izbovej teplote a potom uskladníme v chladničke.

  2. 2

    Orechy varíme v cukrovom sirupe (voda a cukor v pomere 2 : 1) asi 45 minút. Scedíme, usmažíme v oleji na 160 °C dozlatista, pridáme štipku soli.

  3. 3

    Kapustu nakrájame na mesiačiky, podlejeme troškou vody a dusíme asi 30 minút.

  4. 4

    Na dresing dáme všetky suroviny do mixéra a vymixujeme.

  5. 5

    Potom na panvici opečieme sumca a dáme ho dopiecť do rúry rozohriatej na 160 °C asi na 8–10 minút. Osolíme, okoreníme.

  6. 6

    Udusenú kapustu opečieme na panvici na oleji, potom zmiešame s dresingom, citrónom, posypeme orechmi a podávame k sumcovi.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia