Fileta zo pstruha so špenátom, s maslovou omáčkou a so zemiakovou kašou
šéfkuchár Hotela Pod lipou v Modre–Harmónii, 5. septembra 2021
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
porcie
príprava
Suroviny
4 ks (po 300 g) |
|
125 g |
|
10 g |
|
120 g |
|
80 g |
|
120 g |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Zemiaková kaša: | |
1 kg |
|
160 g |
|
60 ml |
|
|
|
Maslová omáčka: | |
120 g |
|
100 ml |
|
8 g |
|
12 g |
|
Na zeleninovo–rybací vývar: | |
kúsok |
|
kúsok |
|
kúsok |
|
|
Postup
-
1
Z kostí pstruha, kúska mrkvy, petržlenu a póru urobíme vývar, ktorý použijeme do maslovej omáčky. Tú pripravíme tak, že na troche masla orestujeme cesnak s tymianom. Stačí pár sekúnd, len aby to zavoňalo. Zalejeme vývarom a necháme zredukovať. Odstavíme z plameňa a metličkou zašľaháme studené maslo. Dochutíme soľou a precedíme cez sitko.
- 2
Uvaríme zemiakovú kašu: Očistené pokrájané zemiaky uvaríme v osolenej vode do mäkka, scedíme. Do zemiakov zašľaháme maslo a vmiešame smotanu.
- 3
Filety zo pstruha osušíme kuchynským papierom, osolíme a okoreníme. Panvicu zohrejeme, dáme na ňu olivový olej a položíme filety kožou dole. Pečieme asi 3 minúty, otočíme na druhú stranu a opekáme ešte minútu. Pridáme kúsok masla a tymian a počas pečenia polievame rozpusteným maslom.
- 4
Na olivovom oleji orestujeme nakrájaný cesnak, pridáme špenát. Ten len prehrejeme (asi 30 sekúnd). Ochutíme soľou a čiernym korením. Na inej panvici orestujeme brokolicu, cibuľku, cherry paradajky a dochutíme soľou. Do stredu taniera dáme kašu, na to špenát a rybu. Obložíme zeleninou a polejeme maslovou omáčkou. Dekorujeme bylinkami alebo jedlými kvetmi.
- 5
TIP: Na filetovanie je potrebný v prvom rade ostrý nôž a vhodná je aj pinzeta na vyťahovanie rybích kosti. Rez vedieme popri chrtovej kosti tak, aby bol odpad čo najmenší. Z jedného 300 g pstruha by sme mali mať asi 150 g filiet.
Tiež pstruh:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu